Energielabel voor hout- en pelletkachels verplicht vanaf 1 januari 2018

  BE   2 januari 2018 Bron: Wavemakers
Energielabel voor hout- en pelletkachels verplicht vanaf 1 januari 2018
Vanaf 1 januari 2018 gaat de Europese verordening omtrent het verplichte energielabel voor hout- en pelletkachels voor lokale ruimteverwarming van kracht. Het label, zoals consumenten het al kennen voor bijvoorbeeld koelkasten of wasmachines, geeft onder meer de energie-efficiŽntieklasse van het toestel aan. Stroomop, promotor van milieuvriendelijk verwarmen met pellets en hout, is voorstander van de implementatie van deze wet die meer transparantie voor consumenten en een verdere professionalisering van de sector met zich meebrengt.

De wet verplicht verdelers om bij alle kachels die worden aangeboden, in de showroom of online, een energielabel te presenteren. Er mag dus geen enkele kachel meer worden verkocht zonder label. Het energielabel geeft onder meer de energie-efficiŽntieklasse van een toestel weer van klasse G tot A++. Bij het berekenen van deze index (EEI) wordt rekening gehouden met verschillende parameters zoals energetisch rendement, type brandstof (pelletkachels: klasse A tot A++, houtkachels: klasse B tot A+, gastoestellen en kolenkachels: klasse D tot A, open haarden: klasse G tot E), energiebesparende functies (bv thermostaat, afstandsbediening), eventueel elektriciteitsverbruik (bv verlichting of convectieventilator) en de aanwezigheid van een permanente waakvlam. Onderaan het label wordt de directe of indirecte warmteafgifte in kW aangeduid.

Ludwig Van Wonterghem, zaakvoerder van Stroomop: ďAl onze hout- en pelletkachels voldeden reeds aan het Koninklijk besluit van oktober 2010 dat zelfs strengere eisen oplegt qua rendement voor verwarmingsapparaten dan deze Europese wetgeving. Onze pellet- en houtkachels krijgen allen een zeer hoge score. Dit label is een duidelijk instrument voor consumenten die een nieuw toestel willen kopen. Wie kiest voor een toestel met een goede energie-efficiŽntiescore kiest voor milieuvriendelijk verwarmen en zal dat al snel voelen aan de lagere stookkosten.Ē

Is uw kachel energie-efficiŽnt?

Bijna de helft van de kachels die onze gezinnen in BelgiŽ gebruiken is ouder dan 10 jaar. Een nieuwe kachel stoot tot 95% minder fijnstof uit en het rendement is tot 8 keer beter. Bovendien wordt met een nieuw model met energielabel A ook tot 50% brandstof bespaard. Wie een kachel heeft die ouder is dan 10 jaar kan zich aanmelden via de website www.vervangjeoudekachel.be.
Hierna komt een dealer kijken of jouw kachel of haard verouderd is.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo