Kachels & open haarden

Bijna 1 op 2 kachels is dringend aan vervanging toe

Bijna 1 op 2 kachels is dringend aan vervanging toe
Uit onderzoek bij meer dan 500 Vlamingen blijkt dat bijna de helft van de houtkachels ouder is dan 10 jaar en dus dringend aan vervanging toe is. 25 Vlaamse ondernemers pleiten met vervangjeoudekachel.be voor betere luchtkwaliteit in Vlaanderen en bieden een vervangpremie voor oude kachels aan. 
Nieuwe hout- en pelletkachels scoren qua emissie en rendement veel beter dan oude kachels en open haarden. Een nieuwe kachel stoot tot 95% minder fijnstof uit en het rendement is tot 8 keer beter. Door het vervangen van een oude kachel door een nieuw performant exemplaar wordt bovendien ook tot 50% brandstof bespaard. De luchtkwaliteit moet omhoog en nieuwe hout- en pelletkachels scoren een factor 100 tot 200 beter dan oude kachels en open haarden. Voor een betere luchtkwaliteit is het vervangen van oude open haarden door performante hout- of pelletkachels dus essentieel in de strijd tegen fijnstof. “En omdat nieuwe kachels zuiniger omspringen met brandstof, resulteert dit bovendien in een aanzienlijke vermindering van het houtverbruik. Tot wel 50% wat overeenkomt met een besparing van enkele honderden euro’s per jaar.”, vertelt Ludwig Van Wonterghem, initiatiefnemer van vervangjeoudekachel.be.

De sector pleit voor aanvullende beleidsmaatregelen om oude, vervuilende houtkachels en houthaarden te vervangen door nieuwe die beantwoorden aan de strengste eisen op het gebied van fijnstofuitstoot. Maar stimulerende overheidsmaatregelen blijven uit en daarom besloten de 25 ondernemingen, samen met de Gezinsbond en Ecopower, om zelf een actie te lanceren om de luchtkwaliteit in Vlaanderen te verbeteren. De actie is opgezet om klanten te informeren en te motiveren om hun oude hout- of kolenkachel te vervangen door een nieuw, performant en proper exemplaar. Om de Vlaamse gezinnen te motiveren deze stap te zetten, bieden ze een vervangpremie van 300 euro aan.

“Houtverbranding  is volgens de Vlaamse Milieumaatschappij verantwoordelijk voor 35 % van de totale uitstoot van fijn stof. Maar laten we het kind niet met het badwater weggooien. De hoogtechnologische kachels met maximale efficiëntie die wij aanraden zijn in het niets te vergelijken met de oude modellen. Uit een enquête bij 573 respondenten in Vlaanderen blijkt dat 45,1% beschikt over een kachel die ouder is dan 10 jaar. 6,6% daarvan heeft zelfs een toestel staan dat ouder is dan 30 jaar. Er is dus een groot potentieel om de luchtkwaliteit te verbeteren. Met onze actie willen we zo’n 1000-tal oude kachels vervangen door nieuwe modellen.”, zegt Ludwig Van Wonterghem, zaakvoerder van initiatiefnemer van Stroomop, de specialist in pelletverwarming en houtkachels met meer dan 10 jaar ervaring in CO²-neutraal verwarmen. De initiatiefnemers zetten verder in op infocampagnes en het aanbieden van workshops.

Is jouw kachel aan vervanging toe?

Geïnteresseerde gezinnen kunnen zich nog tot en met 15 december 2017 aanmelden via de website www.vervangjeoudekachel.be. Hierna komt een dealer kijken of jouw kachel of haard verouderd is.

“Open haarden, allesbranders, multibrandstofkachels en toestellen ouder dan tien jaar zijn sowieso aan vervanging toe. In de plaats stelt de dealer een geschikt toestel voor dat hoog scoort op vlak van rendement, comfort en milieuvriendelijkheid. Het oude toestel wordt door ons vernietigd.”, besluit Ludwig Van Wonterghem.