Bedrijfsnieuws

Machiels Building Solutions ontvangt ETA

De Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw (BUtgb) heeft onlangs een ETA afgeleverd aan Machiels Building Solutions, voor haar MBS prefabricated wood-based stressed skin panels. Deze ETA bewijst dat de prefab-houtskeletelementen voldoen aan de Europese regelgeving omtrent het in de handel brengen van bouwproducten.

Een ETA markering wordt toegekend aan bouwproducten die verhandeld worden in de Europese Economische Ruimte en moet het vrij verkeer van goederen gemakkelijker maken en de gebruiksveiligheid van de producten verhogen. Het is het bewijs dat de bouwproducten volgens alle geldende Europese regels in de handel zijn gebracht.

Machiels Building Solutions is de eerste (en voorlopig enige) Belgische houtskeletfabrikant die deze ETA mag ontvangen van de BUtgb. De houtskeletelementen van de Limburgse producent vallen voortaan onder het nummer ETA 13/0476, en voldoet zo aan de vereisten van ETAG019 . “Deze onderscheiding is voor ons als fabrikant van groot belang. We zijn er trots op dat onze houten wand-, vloer- of dakelementen een ETA kwalificatie ontvangen. Dat betekent dat we over de nodige technische goedkeuringen beschikken, die bevestigen dat we met gecertificeerde producten werken, dat de productie regelmatig wordt geaudit en dat bijgevolg de kwaliteit wordt gegarandeerd”, aldus Jos Spilstijns, General Manager bij MBS Europe.

Houtskeletbouw wint aan populariteit

Dat houtskeletelementen een kwaliteitsmarkering krijgen, is niet verrassend gezien de algemene toename van houtskeletbouw en de stijgende interesse in duurzaam bouwen in Vlaanderen.

“Meer en meer particulieren, aannemers en projectontwikkelaars ontdekken de belangrijke voordelen van duurzaam bouwen met hout, zoals uitstekende isolatiewaarden, snelheid van uitvoering, lichte constructie en milieuvriendelijkheid. Bovendien willen mensen vandaag niet te veel tijd verliezen met het rechtzetten van hun huis. Door te kiezen voor houtskeletbouw verlopen er gemiddeld maar vier maanden tussen het uitgraven van de fundering en het moment dat je kan verhuizen”, zegt Jos Spilstijns. “Dat komt vooral door de snelheid van uitvoering, wat op zijn beurt een gevolg is van een sterk geautomatiseerde productie. Het werk op de werf beperkt zich tot de montage van de prefabelementen. Op die manier kan een hsb-huis snel klaar zijn voor de afwerking.”

Ook interessant


Build for Life