Nieuwbouw

MBS opent modeldorp

Aan de oude Kolenhaven in Beringen heeft Machiels Building Solutions zijn modeldorp officieel voorgesteld. Het dorp omvat drie kijkwoningen die op basis van houtskeletbouw zijn opgetrokken. Verder staan in dit modeldorp ook een aantal modellen van units waarmee MBS zich richt op de markt van evenementen, studentenverblijven en tijdelijke klaslokalen. Opmerkelijk is dat het maar twee dagen duurt om een MBS-woning wind- en waterdicht neer te zetten. De voorbereiding ervan gebeurt op industriële wijze in de aanpalende fabriek. Ook deze fabriek is tegelijk met het modeldorp officieel geopend.

De opening ging gepaard met een academische zitting in de fabriek in Beringen en het doorknippen van een lint door Ingrid Lieten, Viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Innovatie, Louis Machiels, voorzitter van de raad van bestuur van Group Machiels en Hugo Leroi, voorzitter van de raad van bestuur van LRM.

De MBS-fabriek voor woningen en constructies op basis van houtskeletbouw is een project van Group Machiels en LRM. Het gaat om een investering van €17,5 miljoen. Op dit ogenblik werken er 35 mensen. De verwachting is dat tegen eind 2012 70 mensen aan de slag zijn.

De nadruk ligt op milieuvriendelijkheid, korte realisatietijd en gegarandeerde kwaliteits- en producteigenschappen. Via extern onderzoek en uit eigen metingen is inmiddels aangetoond dat de ecologische meerwaarde en de energiezuinigheid van de MBS houtskeletbouwproducten buiten discussie staan. Zo ligt de ecologische footprint van een MBS houtskeletwand 2,5 keer lager dan die van een gebouw in traditioneel metselwerk.

Volgens Louis Machiels heeft deze manier van bouwen een grote toekomst. Louis Machiels: “Bouwers moeten hoe langer hoe meer rekening houden met hoge eisen inzake isolatie en energieverbruik. Om deze eisen betaalbaar te houden voor jonge gezinnen met bouwplannen moeten we in België en Europa onze manier van bouwen herdenken. Dat is waar wij met Machiels Building Solutions op inspelen. Door onze industriële aanpak bouwen we niet alleen sneller en goedkoper, maar maken we ook gebouwen die voldoen aan de zwaarste criteria qua woonbeleving en ecologische impact. Onze elementen zijn bovendien zeer geschikt om oudere woningen, die een zeer hoge energiefactuur en CO2-uitstoot hebben, grondig te renoveren. Dit kan zelfs zonder dat de bewoners de woning hoeven te verlaten. We voorzien de woningen van een nieuwe gevel met ramen en nieuw dak in 1 dag.”