Houtskeletbouw is sterk in opmars

  BE   21 mei 2013 Bron: VRT Nieuws
Het gebruik van hout is sterk in opmars in de woningbouw. Vooral houtskeletbouw wordt steeds populairder, waarbij rond een houten geraamte, ofwel skelet, de woning in steen wordt afgewerkt. Vorig jaar is al een derde meer van dit soort huizen neergezet dan het jaar ervoor. Het argument om te kiezen voor zulke woningen is meestal dat ze energiezuiniger zijn.

De Vlaming heeft dan wel een baksteen in de maag, maar die baksteen wordt steeds vaker gecombineerd met hout. Binnen enkele dagen zet een aannemer een houten geraamte neer dat met steen wordt afgewerkt. Het grote voordeel is dat door het gebruik van hout en de bouwmethode, de energiefactuur veel lager uitpakt. Een houtskelet gebouw is 60 tot 70% zuiniger in energieverbruik als traditionele bouw, aldus bouwadviseur Walter Meuwes voor het journaal. Er is meer isolatiecapaciteit in het skelet en in de spouwzijde en daardoor is de isolatiewaarde veel groter en verbruik je dus minder energie. De besparing wordt nog groter als dit wordt gecombineerd met zonnepanelen.

Een ander groot voordeel van houtskeletbouw is dat de bouw veel sneller gaat waardoor de bouwkosten fors dalen. Vanaf de start van de fundering tot de afwerking van de woning neemt slechts vier maanden in beslag. Voor een traditionele bouw is dat veel langer.

Een nadeel is wel dat er bij hout meer geluidsisolatie nodig is. Toch kiezen steeds meer Vlamingen ook voor een houten afwerking binnen, al was het maar voor de sfeer.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo