Architectuur

MVRDV wint ontwerpcompetitie voor Museum in Hangzhou

Het Nederlandse architectenbureau MVRDV heeft de ontwerpcompetitie voor het Comic and Animation Museum in Hangzhou (China) gewonnen. De vorm van hun constructie verwijst naar een tekstballon, het symbool bij uitstek voor het beeldende verhaal. Voorts omvat het project de inrichting van een reeks parken op enkele eilandjes, de aanleg van een groot publiek plein en de bouw van een expo centre. De werken starten in 2012.

MVRDV tekende een complex dat acht gigantische ballonvormige volumes met elk hun specifieke functie bundelt tot één geheel. De acht ballonnen zijn met elkaar verbonden: waar de volumes elkaar raken heeft men een interne opening gecreëerd die dienst doet als doorkijk en overgang naar de naburige ruimte. Het complex biedt plaats aan een lobby, museum, twee tentoonstellingsruimtes waarin cartoons, stripverhalen en animaties afgebeeld worden, drie auditoriums, een stripbibliotheek. Op het dak bevindt er zich ook nog een restaurant met terras.

Waar bezoekers in de permanente tentoonstellingshal een spiraal met chronologisch geordende werken volgen, laat de tijdelijke expozaal meer flexibiliteit toe.

Lees verder op Architectura.be

Ook interessant