Interieur

Lundia Original, Elements: nu zonder gaatjes

De Zweedse ontwerper Harald Lundqvist bedacht het Lundia kastensysteem met de zo kenmerkende gaatjes in de staanders al in 1949. Juist die gaatjes zorgden voor de enorme flexibiliteit die het de kastensysteem tot een succesvolle designklassieker maakte. Nu is het systeem opnieuw uitgedacht en ook zonder gaatjes beschikbaar.

Complete generaties zijn opgegroeid met het flexibele kastensysteem met een bijna onverwoestbare kwaliteit. De Lundia Original kasten hebben daarom nog steeds bestaansrecht en vinden zowel nieuw als tweedehands gretig aftrek.
“Wij zeggen niet voor niets dat een Lundiakast een leven lang meegaat. Dankzij de door Harald Lundqvist bedachte hout-penverbinding kun je met de kasten eindeloos variëren en deze aanpassen aan elke fase van je leven”, zegt René Lievers, franchisegever van de Lundiawinkels en samen met de producent van Lundia, initiatiefnemer van de ‘nieuwe-Lundia-zonder-gaatjes’.

Zonder gaatjes

Het oorspronkelijke ontwerp van de Lundia Original kasten is meer dan 60 jaar oud. “Al die tijd was er een groep klanten die geen Lundia wilde hebben, juist vanwege die gaatjes in de staanders. Het was interessant om te kijken of we dat konden oplossen zonder de kernwaarden van een Lundia Original aan te tasten”, zegt Lievers.
En dus werd gezocht naar een manier om dezelfde flexibiliteit te behouden binnen het bestaande ontwerp van de staanders. De oplossing werd gevonden in nieuwe staanders waarin de plankdragers onzichtbaar worden weggewerkt.

Lundia Original, Elements: nu zonder gaatjes

Uitwisselbaar

Naast de nieuwe staanders zonder gaatjes wordt de gehele Lundia collectie aangepakt en fors uitgebreid. “Je zou ook kunnen zeggen: dit is een compleet nieuw kastsysteem. Maar dat is niet helemaal waar. Alle Elements items passen ook in de oorspronkelijke Lundia Original van de hand van Lundqvist. En andersom. Het is dus een echte Lundia”, zegt Lievers.
Hij gaat verder: “Liefhebbers van het origineel hoeven dus niet bang te zijn dat de klassieke Lundiakast gaat verdwijnen. Beide systemen blijven naast elkaar bestaan.”

Dutch Design Week

Nieuwsgierig geworden? Bezoekers van de Dutch Design Week kunnen Lundia Elements al bewonderen. In hal 4 van het Klokgebouw is de nieuwe kast en enkele Elements items te zien samen met de expositie ‘It’s your world’ van de Collectie Veenhuizen. De expositie laat allerlei producten zien die in samenwerking met gedetineerden van gelijknamige instelling zijn gemaakt. De Dutch Design Week duurt nog tot zondag 25 oktober 2015.

Lundia Original, Elements: nu zonder gaatjes

Ook interessant