Kijken door de bril van een industrieel ontwerper

Bron: Bouw & Wonen
Stevig, stoer, betaalbaar en gemakkelijk: gewoon een paar steekwoorden die passen bij de razend populaire industriŽle look voor je eigen interieur. Als je toe bent aan een nieuwe inrichting voor je huis, kijk dan eens naar de verrassende mogelijkheden van deze trendy stijl. Een groot budget is absoluut niet nodig, zeker als je je fantasie de ruimte geeft. De factory-look geeft je de ruimte om naar hartenlust te combineren met allerlei verschillende materialen, zodat je helemaal los kunt gaan met spullen die je anders weg zou gooien, of die je nog nooit had overwogen als onderdeel van je woning. Geef je creativiteit de ruimte en ga voor een strakke frisse uitstraling waarin je met hout, steen, metaal en kunststof tot verbluffende resultaten komt. Laat de industrieel ontwerper in jezelf los en ontdek wat je kunt bereiken met slim en vindingrijk materiaalgebruik!

Een beetje lef en fantasie

Voor een industriŽle revolutie in je eigen huis heb je eigenlijk maar twee dingen nodig: een beetje lef en een andere kijk op je omgeving. Professionals in industrieel ontwerp onderscheiden zich door hun blik op de wereld om zich heen. Achter een schilder op een steiger schuilt een wereld van staal, steigerhout, buiskoppelingen, bouten en moeren. Een oud tuinschuurtje valt uiteen in een samenspel van golfplaten, balken, schroeven en scharnieren. Staat er een oude tractor langs de weg, dan valt dit voor het ontwerpersoog uit elkaar in een spannende combinatie van tractorbanden, aandrijfriemen en een prachtig gewelfde motorkap, met daaronder een schat aan zuigers, leidingen, draden en tandwielen. Allemaal materialen die kunnen worden hergebruikt in nieuwe combinaties en spannende samenstellingen.

Ontwerpen met steigerbuizen

Milieuvriendelijk = budgetvriendelijk

Als je eenmaal door deze ontwerpersbril kijkt naar je eigen directe omgeving, dan begint de wereld er als een soort speeltuin uit te zien. Alles kan worden gerecycled, waarmee de industriŽle look prima aansluit bij het moderne denken over duurzaamheid en milieubewust werken. Als je zo aan de slag gaat, begin je te merken dat wat goed is voor je leefomgeving ook nog goed is voor je portemonnee, en met dat besef in je achterhoofd laat je je nergens meer door tegenhouden!

Ontwerpen met steigerbuizenNatuurlijk wil je het allemaal een beetje praktisch en overzichtelijk houden. Dat is geen probleem, want elke bouwmarkt biedt tegenwoordig een breed assortiment met materialen waarmee je gemakkelijk een snelle start kunt maken met je industriŽle ontwerp. Steigerhout is in allerlei soorten en maten te vinden. Robuuste stalen steigerbuizen, compleet met handige buiskoppelingen, maken het kinderspel om je eigen kasten, tafels, banken en stoelen te bouwen. Een kale betonnen vloer is gemakkelijk te behandelen met coatings die oorspronkelijk voor fabriekshallen bedoeld waren, maar die tegenwoordig steeds vaker te vinden zijn in woonkamers, keukens en badkamers. Ook stort- en gietvloeren bieden interessante mogelijkheden. Als je wilt zijn een paar emmers latex genoeg om op wandoppervlakken een strakke en frisse uitstraling te bereiken, maar wie even verder kijkt, ziet dat er ook andere soorten muurverf bestaan met een structuurkorrel of zelfs ijzervijlsel erin verwerkt. Voor extra variatie is er een eindeloze reeks combinaties beschikbaar van plaatmaterialen in ruw hout, koel metaal of lichtgewicht kunststoffen. Geef jezelf de ruimte om te spelen met alles dat je ontdekt met je nieuwe ontwerpersoog. Met dit soort slimme keuzes bouw je stap voor stap aan je eigen factory-look, waarin je je eigen smaak en fantasie op een heerlijke manier de vrije loop kunt laten.

Koppelingen en combinaties

Zoals gezegd zijn betaalbaarheid, duurzaamheid en ruimte voor creativiteit flinke pluspunten van werken met een industriŽle look. Toch is misschien wel het grootste voordeel de manier waarop je in dezelfde ruimte verschillende materialen en elementen kunt combineren. Sloophout en steigerhout zijn in de bouwmarkt te koop, maar waarom zou je niet online zoeken naar bijvoorbeeld een partij oude houten vloerdelen? Gebruik je fantasie en hou het praktisch. Hierbij komen toch de steigerbuizen weer als topmateriaal uit de bus, omdat je hiermee structuren bouwt waarmee je - letterlijk en figuurlijk - al je persoonlijke elementen kunt verbinden. Buiskoppelingen zijn op vele verschillende manieren te combineren met buizen en pijpen van aluminium en staal, wat vervolgens weer kan worden gekoppeld aan hout, beton, kunststof en meer. De buiskoppelingen kunnen de basis vormen voor allerlei meubels en kamerelementen. Denk bijvoorbeeld aan kapstokken, wandrekken, gordijnrails of lichtarmaturen. Eigenlijk is je eigen fantasie de enige beperking, want deze geweldige basiselementen zijn met alles te combineren: juist ook met al die mooie oude machineonderdelen en tweedehands ontdekkingen of vintage voltreffers die je gaat zien als je kijkt door de ogen van een industrieel ontwerper.

Ontwerpen met steigerbuizen

Zet hem op!

Er is geen kant-en-klaar recept voor een industriŽle look in je eigen huis. Het belangrijkste ingrediŽnt is jouw creativiteit in het inzetten en combineren van materialen. De grootste uitdaging ligt in het opzetten van de ontwerpersbril om met een frisse blik om je heen te kijken. Zet die bril vandaag nog op en ga aan de slag, dan doe je jezelf, je portemonnee en je omgeving een groot plezier!

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo