Knoppen, grepen of stangen?

Bron: Voorlichtingsburo Wonen
Knoppen, grepen of stangen?
Een van de laatste elementen die u uitkiest bij de aanschaf van een nieuwe keuken zijn de grepen. Tenzij u gekozen hebt voor een greeploze keuken, dan kunt u deze stap in de afronding overslaan. Wilt u wel deuren of laden met grepen, dan heeft u legio keuzemogelijkheden. Gelukkig zijn de mogelijkheden onder te verdelen in categorieën waardoor u snel kunt wegstrepen om tot een eindbeslissing te komen.

Knoppen

Knoppen zijn er in vele soorten en maten; groot, klein, glad, bewerkt, rvs, gekleurd, rond of ovaal. Met name landelijke keukens worden vaak voorzien van knoppen als greep. Een knop is natuurlijk kleiner dan een greep en vormt zo een bescheiden accent op lade of deurtje. Voor moderne brede lades of grote apothekerskasten is een knop iets minder geschikt.

Grepen

Knoppen, grepen of stangen in de keuken

Ook handgrepen geven uw keuken een extra accent, zij het iets meer in het oog springend. Ook hierin is heel veel keuze; recht, gebogen, hoekig, smal, breed, glimmend, mat, bewerkt. Het is maar net wat u mooi vindt. Hoe breder de lades, hoe breder de greep kan zijn. Heeft u een combinatie van verschillende breedtes aan keukenkasten en –lades, dan is het raadzaam de greep bij de verschillende breedtes te houden om te bepalen welke het beste bij uw keuken past.

Stangen

Knoppen, grepen of stangen in de keuken

Wilt u er zeker van zijn dat u nooit misgrijpt, dan is de stanggreep voor u misschien een optie. Stanggrepen kunnen in alle breedtes geleverd worden, passende bij de breedte van de lades. Een smalle stang voor een smalle lade en een brede stang voor een brede lade. Een stanggreep geeft uw keuken een stoere, robuuste uitstraling. Op deuren worden de stangen vrijwel altijd verticaal geplaatst.

Tip: test uw greep!

Een keuken gaat heel wat jaren mee en in al die tijd zult u heel vaak een la of kastje openen. Zorg er dus voor dat de gekozen knop, greep of stang lekker in de hand ligt. In keukenshowrooms is vaak een monsterbord aanwezig met alle beschikbare grepen onder elkaar. Dat is prima voor het handgevoel, maar test de greep of knop ook op de door u gekozen lades en kasten. U zult merken dat kleine knop prima volstaat voor een standaard keukenkastje, maar dat een grote lade gemakkelijker te openen is met een wat robuustere greep.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo