Nieuwbouw

Limburgs – West-Vlaamse opleidingsdag in Antwerpen

Vlak na de kerstvakantie organiseerden de lokale confederaties van Limburg en West-Vlaanderen een unieke opleidingsdag voor de firma Heijmans Bouw. Uniek, omdat het niet vaak voorkomt dat twee lokale kamers die zover van elkaar liggen, zo nauw samenwerken. Uniek ook omdat Heijmans Bouw naast opleiding ook teambuilding en verbroedering wilde. Bouwbedrijf nam poolshoogte ter plaatse.

Terwijl de hemel licht werd achter het Museum aan de Stroom in Antwerpen, kwamen op een koude januari-morgen meer dan tweehonderd werknemers van Heijmans Bouw samen in het vlakbij gelegen “Hangar 26” aan de oever van de Schelde. Heijmans Bouw is vooral bekend omwille van haar bouwprojecten in de woningbouw en de utiliteitsbouw. Bij haar klanten zowel de overheid als zorginstellingen, onderwijs en industrie. Daarnaast voert ze hoogwaardige woningbouwprojecten uit voor de privésector.

Heijmans had iedereen uitgenodigd die rechtstreeks betrokken is bij de uitvoering van bouwwerken, als uitvoerder of als verantwoordelijke voor de uitvoering. Maar de dag draaide rond meer dan alleen opleiding, zo benadrukte Herman Sauwens (CEO Heijmans Bouw). De opzet was drieledig.

Herman Sauwens: "Enerzijds wilden we onze mensen kennis laten opdoen. Maar daarnaast moest dit evenement ook georganiseerd zijn als een dag van kennismaking en verbroedering tussen Heijmans Bilzen en Heijmans Kortrijk. Deze laatste afdeling is de opvolger van De Coene Construct, dat sinds de fusie in 2014 bij onze groep hoort. Maar gezien de afstand tussen de twee vestigingen zien de mensen van Bilzen en Kortrijk elkaar niet vaak. Bovendien creëert een fusie altijd onrust. Deze dag was dus ook belangrijk voor de teambuilding. En ten slotte wilden we aan onze mensen een ruimer beeld geven van onze activiteiten, door hen uit te nodigen op bouwplaatsen van collega's."

Limburgs – West-Vlaamse opleidingsdag in Antwerpen

Veiligheid en kwaliteit

Alle deelnemers volgden zes opleidingen, die elk een klein uur duurden. Ze vonden plaats op twee verschillende bouwplaatsen in de buurt van Antwerpsen, een locatie die niet toevallig ongeveer halfweg Bilzen en Kortrijk ligt.

"Hoe omgaan met risicovolle activiteiten op de werf", "Aanslaan van lasten" en "Val niet uit de lucht" waren hoofdzakelijk op veiligheid gericht. De andere drie gingen vooral over kwaliteit: "Waterdichting", "Stofvrij werken" en "Gebruik van kleine blusmiddelen." Maar Heijmans doet meer voor opleiding dan alleen deze dag, vertelden de 2 (preventie-adviseurs van Heijmans Bouw.

Preventieadviseurs: "Iedereen krijgt bij ons minstens twee volle dagen opleiding per jaar. En dat wordt veel meer voor torenkraanbestuurders, mensen die machines bedienen, kortom voor iedereen voor wie veiligheid een specifiek aandachtspunt is. Daarnaast is kwaliteit vanzelfsprekend ook essentieel voor een bouwbedrijf. Waterdichting is één van de aspecten die op dat punt uiterst belangrijk zijn."

Coördinatie en organisatie

De oorsprong van deze opleidingsdag ligt in het recente verleden. De Confederatie Bouw Limburg organiseert sinds januari 2015 op de eerste werkdag van het jaar een grote Bouwtrainingsdag. Met succes: tot nu toe kwam er iedere keer ongeveer duizend man naar toe. Ook Heijmans Bouw deed vorige keer mee, maar wilde dit jaar dus het aspect teambuilding inbouwen. Dat vroeg een aanpak op maat, voor Heijmans Bouw alleen. De goede contacten tussen Heijmans Bouw en de Confederatie Bouw brachten de bal aan het rollen, aldus de opleidingscoördinators Evelien Baré (Confederatie Bouw Limburg) en Evelien Thiers (Confederatie Bouw West-Vlaanderen).

Samen met de verantwoordelijken van Heijmans Bouw werden een aantal mogelijke opleidingsthema’s naar voren geschoven. Op basis daarvan zochten ze docenten, om te arriveren bij een concreet programma rond veiligheid en kwaliteit. “

Evelien Thiers: "Onze sterkte is dat we de bouw door en door kennen en dat we heel dicht bij de bedrijven staan. We zien de noden van de markt. Daarnaast is er onze service: we bieden een volledig pakket aan, met naast de opleiding ook juridisch advies, hulp bij het aanvragen van subsidies enzovoort."

Tussen het eerste contact en de eigenlijke opleidingsdag lag ongeveer anderhalve maand, wat gezien de omvang van het evenement weinig is.

Evelien Baré: "Limburg en West-Vlaanderen liggen allesbehalve dicht bij elkaar. Een samenwerking als de onze is voorlopig zeldzaam. Maar ik verwacht dat ze in de toekomst meer zal voorkomen. De lokale confederaties staan ervoor open. En bovendien versterkt het onze positie tegenover de andere opleidingsverstrekkers."

Verschillende thema's van de dag sloten aan op de acties van het preventie-instituut van de bouw navb Constructiv, onder meer "Stofvrij werken" en "Val niet uit de lucht". Navb was dan ook nauw betrokken bij de opleidingen die gegeven werden. Iedereen had lof voor de samenwerking tussen bouw en Confederatie. Van in het begin ging het vlot.

Herman Sauwens: " Ik denk niet dat het gelukt zou zijn zonder de twee Evelienen. Een dergelijke dag is vanzelfsprekend niet gratis. Maar goed opgeleide mensen komen heel het bedrijf ten goede. Bovendien stimuleren opleidingskansen hen om bij Heijmans te blijven."

Limburgs – West-Vlaamse opleidingsdag in Antwerpen

Ook interessant