Gebouwschil steeds belangrijker voor verlaging E-peil

  BE   19 januari 2016 Bron: UPR
Omdat de bouwschil steeds belangrijker wordt voor het verlagen van het E-peil, is er nood aan een andere invulling voor het K-peil die momenteel enkel de isolatiewaarde van een woning weergeeft. Sapa Building System, Unilin division insulation, Renson, Soudal en AGC Glass Europe, 5 fabrikanten van elementen voor de bouwschil verenigden zich onder de naam ‘BOX, energiezuinige bouwschil’ . Op 4 februari stellen zij tijdens een congres voor architecten, EPB verslaggevers en constructeurs het ‘K-peil next generation’ voor.

Door de strengere EPB-eisen wordt de bouwschil steeds belangrijker voor het verlagen van het E-peil. Het huidige K-peil houdt enkel rekening met de warmteverliezen via de gebouwschil. Om het E-peil (een maat voor de energieprestatie van een woning) te verlagen volstaat het echter niet om hoog isolerende materialen te gebruiken. Er is dus nood aan een nieuwe invulling van het K-peil. Het ‘next generation K-peil’ is een allesomvattende parameter die alle aspecten bundelt in vervanging van het bestaande K-peil en de netto-energiebehoefte van een gebouw. Dit is een nieuwe benadering voor de bouwschil die een eerlijke en transparante inschatting maakt van de energiebehoefte van een woning of gebouw.

Op 4 februari stelt ‘BOX’ het ‘next generation K-peil’ voor aan architecten en EPB- verslaggevers tijdens een congres dat plaatsvindt in het Brussels Instituut voor Milieu op het terrein van Tour & Taxis. Peter Wouters van het WTCB wijdt uit over de specificaties m.b.t isolatie en kwaliteitsbewaking. Luc Dedeyne, EPB verslaggever, geeft uitleg bij de betekenis, berekening en toepassing in de praktijk van deze nieuwe rekenmethode.

Aan de hand van verschillende cases in zowel nieuwbouw als renovatie tonen de fabrikanten aan wat de impact op de bouwschil is van goede thermische isolatie, de juiste keuze van raamprofielen en beglazing, de mate van luchtdichtheid en de combinatie van buitenzonwering en correct ventileren.

Als afsluiter zal Philippe Samyn als architect zijn visie geven over de architectuur voor gebouwen van morgen. Het event wordt ondersteunt door SBM opleidingen, waardoor het congres ook erkend is voor de verplichte permanente vorming voor EPB verslaggevers.

Inschrijven kan op www.thinkoutsidethebox.be.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo