Ventilatie

Kies de juiste ventilatie bij renovatie

Kies de juiste ventilatie bij renovatie
Heb je plannen om dat oude, maar charmante huisje helemaal om te bouwen tot jouw persoonlijke woondroom? Zorg dan dat je er geniet van alle comfort én dat je in orde bent met de regelgeving, want sinds 1 januari 2016 is de EPB-normen voor renovatie strenger geworden. Maar hoe beter we isoleren en luchtdicht bouwen, hoe belangrijker de verse lucht in de woning. Welk ventilatiesysteem past het best? Vasco wijst de verbouwer de weg in een totaalgamma dat inspeelt op de nieuwe regelgeving.

Naast radiatoren en vloerverwarming is Vasco ook specialist in ‘Silent Ventilation’. De afgelopen jaren werd het gamma stelselmatig uitgebreid om voor elke situatie de juiste oplossing te bieden en om aan de strengste normen te voldoen. Met de laatste nieuwe ventilatie-unit voor compacte woningen maakt Vasco zijn gamma fluisterstille ventilatie rond om voor elk project, nieuwbouw én renovatie, een totaaloplossing te kunnen bieden.

Specifiek voor renovatie is het belangrijk een onderscheid te maken tussen de twee belangrijkste systemen voor mechanische ventilatie: systeem C en D. Voor een beperkte renovatie zonder bouwaanvraag is ventileren niet verplicht, maar wel aangewezen. Anders dreigen er namelijk vochtproblemen te ontstaan, met bijbehorende schimmels, bacteriën en alle gevolgen van dien: van een droge keel tot ademhalingsproblemen en allergieën.

Bij een ventilatiesysteem C wordt verse lucht naar binnen gezogen via roosters in ramen of muren in. De gebruikte binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd. Bij grondige verbouwingen waarbij een bouwvergunning afgeleverd wordt, is ventilatie wél verplicht en beveelt Vasco aan om een geautomatiseerde balansventilatie (systeem D) te plaatsen.

Vasco D150 EP IIBij het systeem D met warmterecuperatie wordt de aan- en afvoer van lucht volledig op elkaar afgestemd en komt ook geen koude lucht rechtstreeks binnen, wat bij een type C wel het geval is. Er komen dus geen roosters in muren of ramen aan te pas. Het grote voordeel is dus dat de buitenlucht eerst op een aangename temperatuur wordt gebracht, wat uiteraard ook een positief effect heeft op het E-peil van je woning. Tussen de af- en aanvoer vindt er warmterecuperatie plaats, wat het systeem extra zuinig maakt.

Laatste nieuwigheid is de ventilatie-unit D150 EP II, geschikt voor kleinere woonoppervlakten van een groeiende markt, zoals serviceflats, studio’s en studentenkamers. Het Vasco luchtkanalensysteem EasyFlow zorgt in het hele gamma voor een uniek geluidsarm ventilatiesysteem. Om de verbouwer te helpen op een vlotte en overzichtelijke manier zijn keuze te maken, heeft Vasco het hele gamma ondergebracht in een nieuwe brochure.

Ook interessant