Liag ontwerpt levensloopbestendige en energieleverende woning

  NL   4 augustus 2020 Bron: Liag
Liag ontwerpt levensloopbestendige en energieleverende woning
beeld: LIAG
Voor een gezin met twee dochters ontwerpt LIAG een levensloopbestendige en energieleverende woning. De locatie in Utrecht is bijzonder. De kavel ligt ten zuiden van het park Groot Zandveld en heeft hierdoor uitzicht op een bijna landelijk tafereel. Met een slimme opbouw van verspringende volumes waarborgt LIAG de verschillende woonbehoeften van de gezinsleden.

Een dorp in het klein

De eenlaagse woning is opgebouwd uit verschillende tegen elkaar gezette volumes. Een dorp in het klein met verschillende clusters. Elk volume heeft zijn eigen doeleinde. Een voor de privévertrekken, een voor sociale interactie als gezamenlijke leefruimte en een die dient als werkstudio. Door deze verspringende opzet konden we ook de beeldbepalende bomen behouden op het terrein. De gevelmaterialen verwijzen naar de landelijke gebouwen uit de omgeving. Elk volume heeft zijn eigen passende uitstraling. Transparant en open, warm door het gebruik van hout of juist meer gesloten voor de gevraagde rust en concentratie.

Liag ontwerpt levensloopbestendige en energieleverende woning
beeld: LIAG

De keukentafel als hart van het gezinsleven

De opbouw van de woning is ingegeven door de verschillende woonbehoeften. De keukentafel vormt het hart van het gezinsleven. Alle functies komen op deze centrale plek, de woonkeuken, samen. De woonkamer, het terras en de werkstudio kunnen door middel van grote schuifdeuren hier bij getrokken worden. Ook de individuele privéruimtes zijn vanuit hier ontsloten.

In de loop der jaren kan de woning eenvoudig aangepast worden aan veranderende omstandigheden. Als kangoeroewoning voor meerdere generaties met elk een eigen entree. Of woonruimte voor een zorgverlener aan huis als dit nodig zou worden. De verschillende volumes weerspiegelen de reeds ingebouwde flexibiliteit.

Liag ontwerpt levensloopbestendige en energieleverende woning
beeld: LIAG

Optimaal gebruik

LIAG positioneerde de woning zoveel mogelijk naar het noorden om zoveel mogelijk gebruik te kunnen maken van het perceel. In het zuiden is de tuin begrensd door een sloot. Vanaf het noorden wordt het gebouw ontsloten. In het oosten is een bijgebouw met de mogelijkheid voor werkplekken aan huis gerealiseerd. In het westen een terras in de schaduw van de bomen. De hele woning oriënteert zich naar de zon. Grote dakoverstekken zorgen voor voldoende bescherming tegen oververhitting en schaduw. Het dak is de energiecentrale van de woning. PV cellen zorgen voor de opwekking van de benodigde energie. Witte dakbedekking zorgt voor extra reflectie van warmte in de zomer, waardoor de opwarming van het dak beperkt is. In een kleine kelder onder de woning zijn de innovatieve installaties ondergebracht.

De oplevering staat gepland medio november 2020.

BVO: 275 m² (inclusief bijkeuken en garage)
architect: LIAG architecten en bouwadviseurs
installatietechnisch adviseur: Vintis

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo