Tuin

Levende wanden

De standplaats van hagen is zeer belangrijk. Immers grondsoort en (zee)wind kunnen een goede groei in de weg staan. Het is daarom aan te raden niet alleen planten uit te kiezen die u mooi vindt maar die ook passen bij de natuurlijke omstandigheden in uw tuin. De zuurgraad is ook nog van belang en die kunt u heel eenvoudig zelf bepalen met een testsetje.

Buxus en Taxus groeien beide goed op kalkrijke gronden. Ze kunnen goed tegen wind alleen vlak aan zee wordt ze te veel en dan moeten ze worden beschermt met bijv. windgaas. Van de Buxus heeft u er 5 nodig per strekkende meter haag en van de Taxus 2 tot 2,5 stuks, afhankelijk van de maat die u aanschaft.

Wintergroene hagen

Prunus laurocerasus is een heester met grof en glanzend blad en is op z'n mooist als de planten de ruimte hebben. Twee meter breedte moet u er zeker voor uittrekken want dat wordt de haag zomaar voordat u het in de gaten hebt. De haag is bestand tegen wind en wordt gesnoeid met snoei of takkenschaar en dus niet electrisch. De bladeren krijgen anders allemaal bruine knipranden en dat is lelijk.

Ilex (hulst) heeft scherp, glimmend blad. Twee struiken per meter haag is meer dan voldoende.

Elaeagnus ebbingei lijkt wel wat op hulst en op laurier en is de sterkste groenblijvende haag die u kunt nemen. Wederom twee planten p/m en de haag is met drie groeiseizoenen dicht.

Cupressocyparis 'Leylandii' is de bekendste haagconifeer en ook een van de makkelijkste. De plant groeit als kool en dat is ook meteen een nadeel. Vergeet u hem vanaf de aanschaf regelmatig te snoeien dan groeit hij u na een aantal jaren al snel boven het hoofd.

Thuja plicata en Thuja occidentalis zijn beide geschikt als haag alhoewel de occidentalis wat compacter en dus dichter is.

Chamaecyparis soorten zijn ook mogelijk maar niet op een te zware grond en niet op de volle wind.

Voor alle conifeersoorten geldt dat u er twee op een meter haag plant. U graaft een geul waarbij u de bovenste 20 cm grond gaat gebruiken om later de geul weer dicht te gooien vermengd met potgrond. U graaft totaal ongeveer 40 cm diep waarbij u de laatste 20 cm grond dus apart houdt en afvoert.

Bladverliezende hagen

Er zijn zoveel bladverliezende planten die we als haag kunnen gebruiken dat er altijd wel een is die bij u past.

Fagus sylvatica is de gewone beuk. De planten kunnen na aanplant een jaar stilstaan waarbij u al gauw gaat denken dat er iets mis gaat. De beuk moet wennen aan zijn omgeving en u kunt hem daarbij helpen door bodemleven toe te voegen in de vorm van plantstartmix van Eco-style. De beukenhaag is niet geschikt voor natte, zware gronden.

Carpinus betulus is de haagbeuk en voelt zich prettiger op de wat zwaardere gronden. Het blad lijkt wel op het beukenblad maar is rimpeliger en glimt niet.

Crataegus monogyna en Acer campestre kan apart maar ook heel goed gemengd worden geplant, een zogeheten Zeeuwse haag, en doordat er twee soorten worden gebruikt krijgt de haag iets vrolijks en oogt minder formeel. De haag is ondoordringbaar en daardoor inbraakwerend.

Ligustrum ovalifolium en ligustrum vulgare zijn de soorten van weleer en welbekend. Ligustrum vulgare 'Lodense' is daarentegen een nieuwer soort dat zeer geschikt is voor lagere hagen van zo'n 40 tot 100 cm. De haag verkleurt in het najaar naar bijna zwart en loopt in het voorjaar alweer vroeg uit. Het blad is smal en wat spits en de plant is zeker een goed alternatief voor buxus.

Bovenstaande soorten kunnen met snoeien uitstekend in de hand worden gehouden, waarbij de haag niet breder hoeft te worden dan zo'n 60 tot 80 cm. Dit klinkt misschien breed maar dat valt in de praktijk reuze mee. In een tuin werken maten toch anders dan in een woning.

Ruimte

Heeft u de ruimte dan kunt u ook kiezen voor een losse haag die niet of nauwelijks wordt gesnoeid. Wilde rozen, struikwilgen, vlier, gelderse roos en kornoelje zijn dan mogelijke soorten. Het uiterlijk van zo'n beplanting is er dan meer een van natuurlijke afscheiding meer dan dat het op een echte haag lijkt. Een plant per meter haag is al voldoende al is het niet erg als u er wat meer plant per meter, zo duur zijn ze nu ook weer niet.

Ook voor bladverliezende hagen is de grond van belang. Plantstartmix, compost , mest of potgrond toevoegen zal uw planten en dus ook uw portemonnaie alleen maar ten goede komen.