Kachels & open haarden

Lenteschoonmaak? Vergeet je haard niet!

Lenteschoonmaak? Vergeet je haard niet!
Na een koude winter waarin de haard volop heeft gebrand, is het voorjaar eindelijk in zicht. Met stijgende temperaturen, meer zonlicht en langere dagen, breekt ook de tijd van de lenteschoonmaak weer aan. Met de tips van Kalfire, fabrikant van hoogwaardige kwaliteitshaarden, krijgt ook je haard voldoende aandacht tijdens de lenteschoonmaak.

Naast het uitkuisen van al je keukenkastjes, het wassen van je gordijnen en het stofzuigen onder alle kasten en zetels, is het ook een goed idee om de haard en toebehoren onder handen te nemen. Zo kun je je haard veilig blijven gebruiken, ook in het voorjaar. In een schone haard komt het vuur beter tot zijn recht en door het regelmatig reinigen van je haard zorg je ervoor dat je langer plezier beleeft aan jouw favoriete warmtebron.

Met onderstaande tips blinkt je haard weer in no-time en is je huis volledig lenteproof!

Tip 1: Begin bij het begin, de ruit reinigen

Zowel bij een hout- als bij een gashaard ontstaat vuilvorming op de ruit. De ruit van een houthaard kan het beste gereinigd worden met de as die op de bodem achterblijft na verbranding. Gebruik een vochtige doek, dep deze in de as en maak de ruit met een draaiende beweging schoon. Er bestaan ook speciale ruitreinigers waarmee de aanslag eenvoudig kan worden verwijderd, maar ook een glasreiniger of keramische kookplaatreiniger zijn geschikt. Let wel op krassen; gebruik dus geen schuursponsje maar liever keukenpapier of een poetsdoek.

De haarden van Kalfire beschikken over het innovatieve Easy Door System. Bij een gashaard is de gehele ruit zonder extra gereedschap te verwijderen en vlot terug te plaatsen; het glas heeft een metalen omranding en is voorzien van rubber ter bescherming tegen krassen. Bij een houthaard wordt de ruit naar voren geschoven of naar voren gekiept, waardoor de poetsbeurt snel en gemakkelijk is.

Tip 2: Verwijder de as

Bij een houthaard is het goed om een dun laagje as op de bodem te laten liggen. Dit laagje werkt isolerend en beschermt de bodem tegen de hitte van het vuur. De overtollige as kan je weghalen met een vuilblik of met een speciale aszuiger. Dit is een metalen emmer met stofzuigsysteem waardoor je de as vlot opruimt. Let wel op dat de as volledig is uitgebrand en afgekoeld vooraleer je deze opruimt om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Lenteschoonmaak? Vergeet de haard niet

Tip 3: Rookkanaal reinigen

Het reinigen van het rookkanaal van een houthaard dient door een professional gedaan te worden. Een schoorsteenveger kan het rookkanaal schoonmaken en ervoor zorgen dat je veilig kunt blijven stoken. Het reinigen van je haard is zeker geen gemakkelijk en alledaags klusje. Met de verschillende innovatieve en handige features, zoals het Easy Door System, waarover de haarden van Kalfire beschikken, is het onderhoud van je haard een pak simpeler.

ECO-stand, ideaal voor een gezellige sfeer tijdens de lente

Wist je trouwens dat de gashaarden van Kalfire beschikken over een ECO-stand waardoor tot 40 % minder gas wordt verbruikt? In deze duurzame, energiebesparende stand wordt door middel van een elektronische gasklep afwisselend meer en minder gas naar de haard gevoerd. Zo biedt de ECO-stand de ideale oplossing als je wel de gezellige sfeer van de haard wilt ervaren, maar geen behoefte hebt aan de warmte.

Lenteschoonmaak? Vergeet de haard niet

Last but not least; de hybride LED-optie

De gesloten gashaarden van Kalfire die zijn uitgerust met de prestigebrander, zijn ook verkrijgbaar met een Hybride LED-optie. Door de ledverlichting in de stookbodem van de haard, wordt een natuurlijk gloedbed gesimuleerd. Deze optie zorgt voor een sfeervolle verlichting in de haard, ook wanneer deze niet brandt.

Lenteschoonmaak? Vergeet de haard niet

Ook interessant