Vastgoed

Leegstand Midden-Nederland kost meer dan 1 mrd euro

De leegstand in de regio Midden-Nederland zorgt op termijn voor een economische kostenpost van meer dan € 1 mrd. Jaarlijks bedraagt de economische schade in het midden van het land € 130 mln, stelt de Kamer van Koophandel (KvK) op basis van het onderzoek 'Perspectieven voor de vastgoedmarkt'. Dat verlies wordt veroorzaakt door gederfde huurinkomsten. De marktwaarde van het leegstaande vastgoed bedraagt naar schatting € 1,3 mrd, aldus het rapport.

De KvK wil samen met deskundigen en vastgoedpartijen oplossingen vinden voor de problemen op de vastgoedmarkt, bijvoorbeeld door meervoudig ruimtegebruik, herbestemmingen of afwaardering. Ook wil de KvK dat het sneller lonend wordt om meer geld te steken in bestaand vastgoed dan in nieuwe projecten.
De leegstand op de kantorenmarkt in Midden-Nederland bedraagt 13% ofwel bijna 700.000 m2.

Ook op de winkelmarkt wordt de leegstand steeds beter zichtbaar, schrijft de KvK. In Midden-Nederland ligt de leegstand met 7% onder het Nederlandse gemiddelde, maar wel boven de normaal geachte ‘frictieleegstand’ van 5% .

Utrecht blijft onder de frictieleegstand. In winkelcentra in Tiel, Gorinchem, Woerden en Veenendaal staat 15% van de winkelpanden leeg.
De leegstand van bedrijfsruimten is minder problematisch dan die van kantoorlocaties. Gemiddeld 5% van de bedrijfsruimten, zo’n 200.000 m2, staat leeg in het midden van het land.

Ook interessant