Keukens

Laminaat of laserkant? Beeldbuistelevisie of flatscreen?

Sinds enkele weken woedt er in alle mogelijke media een verhitte discussie over laminaat versus melamine. Deze discussie gaat evenwel steevast voorbij aan de ABS-kant en laserkanttechnologie. De laserkanttechnologie is echter één van de belangrijkste technologische innovaties van het voorbije decennium in de meubel- en keukenindustrie.
Via de laserkanttechnologie verkrijgt men een zogenaamde nulvoeg. De laserkantbanden vervloeien onder invloed van een laserstraal met het hout zonder dat er lijm aan te pas komt. Het resultaat is een vaste verbinding tussen kant en plaat zonder de minste voeg. Zowel laminaat als pvc- of abs-kanten worden daarentegen steeds verlijmd op de meubelplaten, zodat er altijd een weinig esthetische lijmvoeg zichtbaar blijft. Zeker bij keukens in lichte heldere kleuren kan het zwarte lijntje van het laminaat erg storend zijn. In mindere mate doet dit fenomeen zich ook voor bij pvc en abs. De laserkanttechnologie daarentegen garandeert een nulvoeg die zo goed als onzichtbaar is. Deze technologie levert bovendien superieure prestaties op het vlak van hechtsterkte en vocht- en warmtebestendigheid. De kans dat de kantenband verkleurt of krimpt is daardoor tot quasi nihil herleid.

Beproefde technologie

De oorsprong van de nulvoeg gaat terug tot november 2004 wanneer een Duitse keukenfabrikant samen met machinebouwer IMA en kantenproducent Rehau voor het eerst meubeldelen met laserkanten op de markt brengen. Sindsdien evolueerde de laserkanttechnologie razendsnel tot een mature techniek. Veel leidinggevende Duitse keukenfabrikanten maken vanaf dit jaar gebruik van deze techniek. Vandaag, nog geen 10 jaar na de introductie van deze technologie, verdringt de laserkanttechnologie de klassieke verlijmingstechnologie van de markt. De vergelijking met de aardverschuiving van de klassieke beeldbuistelevisie naar de flatscreen dringt zich dus wel degelijk op.

Steeds meer bedrijven kiezen voor laserkanttechnologie

Steeds meer handelspartners van MHK zijn ervan overtuigd dat dit toekomstgericht de enige juiste keuze is. De hele discussie over laminaat versus melamine is een achterhoedegevecht dat al lang door de laserkanttechnologie is achterhaald. MHK-handelspartner Princess Keukens krijgt in deze discussie trouwens een voorname rol als fervente promotor van deze technologie, die zijn inzichten openbaar in de pers uitte.
De esthetiek van de hoogwaardige en individueel geplande keukens wordt nog groter dankzij de volledige en onzichtbare verbinding van de laserkanttechnologie. Dit zal de klassieke verlijmingsprocedure in de nabije toekomst volledig vervangen. Geen lijmresten, geen oplossingsmiddelen en schrapers meer. Een lijmloos procedé is bovendien ecologischer omdat er geen lijmdampen meer vrijkomen die nefast zijn voor een gezonde werkomgeving en die het milieu belasten. In plaats daarvan krijg je een duurzaam product dat perfect gestroomlijnd is. Op die manier wordt zelfs het lakken van een keuken overbodig. De technologie is ondertussen zodanig gemeengoed geworden dat door het productievolume ervan ook de prijzen geslonken zijn.

MHK Belgium is een inkoopservice- en marketingorganisatie die 140 zelfstandige Belgische keukenspecialisten groepeert en die behoort tot de MHK Group, waarbij meer dan 2100 keukenvakmensenuit heel Europa aangesloten zijn.

Ook interessant