Duurzaam Bouwen

Lager energie verbruik door het EnergiPanel van Kingspan

Tegenwoordig probeert men niet alleen de kosten van een bouwproject in de hand te houden. Verlaging van het energieverbruik en CO2-uitstoot zijn zaken waar veel aandacht aan wordt besteed. Kingspan heeft nu een revolutionair paneelsysteem ontwikkeld dat voor al deze zaken de oplossing biedt, het Kingspan EnergiPanel.

Zowel uit tests als uit de praktijk blijkt dat dit eenvoudige maar uitermate effectieve systeem de verwarmingskosten tot wel 20% reduceert, ook in gematigde klimaten.

Het Kingspan EnergiPanel is niet alleen een constructief geïsoleerd gevel- of dakpaneel. Naast de constructieve en esthetische eigenschappen wordt tevens gebruik gemaakt van de natuurkundige eigenschap van stijgende warme lucht waarmee het gebouw verwarmd wordt. De buitenbeplating van een sandwichpaneel kan bij een donkere kleur al snel oplopen tot circa 80 °C, in de holle kroon wordt hierdoor de aanwezige lucht opgewarmd.

Door deze natuurlijke circulatie wordt aan de onderzijde van het paneel verse lucht het systeem ingezogen. Deze warme lucht wordt opgevangen in bufferkokers waarna de lucht met energiearme ventilatoren op aanvraag het gebouw ingeblazen wordt. Deze aanvraag wordt gestuurd door temperatuursensoren in het systeem die zorgen voor een constante temperatuur in het gebouw.

De keuze voor dit systeem valt samen met een minder intensief gebruik van traditionele klimaatsystemen waardoor een aanzienlijke besparing op het energieverbruik consistent kan worden gerealiseerd. Door deze besparingen kan men een zeer aantrekkelijke ROI op het paneelsysteem behalen. Daarnaast wordt minder capaciteit gevraagd van de traditionele klimaatsystemen waardoor deze lichter kunnen worden uitgevoerd met als gevolg een lagere aanschafprijs en vermindering van de CO2-uitstoot van het gebouw.

Momenteel zijn gesprekken met SenterNovem gaande over acceptatie van het systeem in de bestaande SDE-regelingen.

Naast het EnergiPanel beschikt de Kingspan Groep over vele duurzame energieoplossingen. Te denken valt bijvoorbeeld aan de PV-panelen op platte daken, geïntegreerde PV-cellen in hellend dakpanelen alsmede groendaken voor waterbuffering en fijnstofvermindering.