LED Strips in uw woning of bedrijfspand

7 juli 2020 Bron: Bouw & Wonen
LED Strips in uw woning of bedrijfspand
Een woning of bedrijfspand kan op vele manieren profiteren van LED Strips en het geweldige sfeerlicht dat je hiermee kunt creŽren. Het is dan ook niet vreemd dat je LED strips op steeds meer plaatsen toegepast ziet worden. Door de ontwikkelingen op het gebied van LED is de lichtkwaliteit en lichtopbrengst tegenwoordig ook zeer goed, waardoor ze vaak ook als hoofdverlichting kunnen dienen.

LED Strips in zakelijke toepassingen

LED strips worden vaak toegepast in horeca, openbare gebouwen, kantoorpanden, en andere zakelijke locaties. Er zijn dan ook veel zakelijke toepassingen voor LED Strips. Zo zijn bijvoorbeeld RGB LED strips perfect voor indirecte accentverlichting in een koof, onder een balie, of in verschillende andere creatieve toepassingen waarin deze voor indirecte verlichting kan zorgen. Een RGB of RGBW LED strip kan meerdere kleuren weergeven, waardoor automatisch wisselende kleuren, of een vaste RGB kleur kunnen worden ingesteld. Er zijn verschillende controle-methodes voor, zoals een stand-alone controller, maar ook DMX of DALI. Als u al een bestaand systeem heeft, dan kunt u hier dus eenvoudig de LED strips ook mee aansturen. Als u twijfels heeft omtrent het type LED strip of de type sturing die moet worden toegepast dan kunt u zich hierover uiteraard laten adviseren zodat u altijd de juiste onderdelen heeft.

Architecturele verlichting

LED Strips zijn voor architecturele doeleinden ook zeer geschikt, bijvoorbeeld voor het uitlichten van muren of gevels. Een aantal goed geplaatste lichtlijnen kunnen de sfeer in een ruimte direct bepalen. Als er een LED strip van hoge kwaliteit wordt gebruikt die voldoende fel is, kan de verlichting ook zeker functioneel zijn. Door LED strips of LED Neon in een profiel te plaatsen kunnen eenvoudig rechte lijnen worden gecreeerd dit de uitstraling van een pand volledig veranderen. Deze profielen kunnen ook aan staaldraad worden opgehangen om zo zevende lichtlijnen te maken.

LED Strips in uw woning of bedrijfspand

Buitentoepassingen

Buitenruimtes en tuinen kunnen ook profiteren van lichtlijnen en sfeervolle indirecte verlichting. Een vlonder of terras kan worden voorzien van LED strips in een aluminiumprofiel om zo de randen af te bakenen of het looppad te verlichten. Ook zal deze oplossing uiteraard sfeerverhogend werken. Wanneer LED strips in de tuin worden toegepast moet uiteraard de waterdichte variant worden toegepast om problemen te voorkomen. Zeker wanneer een LED strip op de grond wordt geplaatst kunnen problemen ontstaan met vocht. Daarom is het belangrijk dat IP68 (drukwaterdichte) LED strips worden gebruikt en dat de uiteinden van de LED strip, doorgaans een zwakke plek, ook goed worden afgedicht door middel van de juiste lijm en einddoppen. Zeker bij dit soort projecten is het dus belangrijk dat u een betrouwbare leverancier gebruikt die de juiste kennis en materialen in huis heeft. Het is eventueel aan te raden om de LED strips alvast op maat te laten maken zodat u zich hierover geen zorgen hoeft te maken en ze alleen maar hoeft te plaatsen en aan te sluiten.

LED Strips in uw woning of bedrijfspand

Maatwerk

LED strips zijn een echt doe-het-zelf product, waarbij het op maat maken, knippen en solderen vaak door de klant zelf wordt gedaan. Heeft u hier echter geen ervaring mee of laat u dit liever aan de expert over, dan is het ook mogelijk om ervoor te kiezen dat alle LED strips keurig op maat worden aangeleverd. Ze zullen dan "plug en play" worden afgeleverd zodat u alleen nog maar de verbindingen hoeft te maken.

Lichtplan

Bij grote en complexe projecten is het vaak lastig om door middel van een simpele inschatting de benodigde hoeveelheid licht te bepalen. Het is in zo'n situatie aan te raden om een lichtplan te laten maken waarbij wordt gezorgd dat er in elke uithoek van uw ruimte(s) voldoende licht aanwezig is en u ook meteen een beeld van het beoogde resultaat kunt zien. Een lichtplan kan een zeer goed middel zijn om uw verlichting te plannen in bijvoorbeeld een magazijnruimte, werkplaats, kantoorruimte of een volledig gebouw. De verschillende lichtbronnen zoals LED spots en LED Strips zullen in het lichtplan worden ingeladen zodat u een beeld krijgt van hoe de verlichting er in het echt uit komt te zien, inclusief de lichtwaardes op alle relevante oppervlakken.

LED Strips in uw woning of bedrijfspand

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo