Vastgoed

Kwart minder hypotheken afgesloten in maart

In maart 2012 werden er ten opzichte van maart 2011 zowel minder hypothecaire kredieten afgesloten (-23%), alsook minder hypothecaire kredieten aangevraagd (- 20%). Wat betreft de onderliggende bedragen was de daling voor diezelfde periode minder sterk: voor de afgesloten hypothecaire kredieten daalde het onderliggende bedrag met 9%, voor de kredietaanvragen met 5%. Deze resultaten, die sterk aanleunen bij die van februari, blijken uit de cijfers van de hypothecaire-kredietbarometer.

De daling van de hypotheekmarkt is onder meer te wijten aan de afschaffing van een aantal fiscale maatregelen, zoals de investeringsaftrek voor een groot aantal energiebesparende investeringen, het aflopen van de maatregel inzake groene leningen en de invoering van de btw op notariskosten.

De daling laat zich vooral voelen bij de renovatiekredieten. Dat aantal is gehalveerd. Nog uit de cijfers blijkt dat het gemiddeld ontleende bedrag voor de aankoop van een woning iets minder dan 133.000 euro bedraagt. Dat is gelijkaardig met vorige trimesters. 85 procent van de kredietnemers kiest voor een vaste rentevoet.

De cijfers komen van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). De 59 leden van die organisatie, onder meer banken en verzekeringsmaatschappijen, vertegenwoordigen meer dan 95 procent van de Belgische markt van het consumentenkrediet.

Ook interessant