Vastgoed

Het overbruggingskrediet

Naarmate je ouder wordt, kan je leven er helemaal anders gaan uitzien. Je kan voor een andere job kiezen, je gezin kan uitbreiden of veranderen ... Dat maakt dat mensen er soms voor kiezen om te verhuizen. Niet altijd even gemakkelijk! Zowel praktisch als financieel.

Na een meestal lange zoektocht vind je dan eindelijk je droomwoning … Je tekent de verkoopovereenkomst en zet je huidige woning te koop. Maar wat als die niet op tijd verkocht geraakt? Je nieuwe woning moet betaald worden … In dat geval kan een overbruggingskrediet een oplossing zijn.

Een overbruggingskrediet is een krediet met een relatief korte looptijd. Tijdens de looptijd van het krediet betaal je alleen interesten terug. Op het einde van het krediet los je het kapitaal in één keer af. Bij Argenta kan een overbruggingskrediet maximaal 24 maanden lopen. We verduidelijken het met een voorbeeld:

Stijn en Sofie zijn allebei eind de twintig. Ze kochten in 2005 een woning die ze volledig renoveerden. Ze gingen daarvoor een krediet aan van 100.000 euro. Ze hebben intussen 20.000 euro kapitaal terugbetaald. Dus nog 80.000 te gaan. Ze hebben besloten hun woning te verkopen en op huizenjacht te gaan, want ze zijn in blijde verwachting van een tweeling. Hun vraagprijs: 180.000 euro.

In het dorp waar ze wonen wordt er een woning openbaar verkocht. Stijn en Sofie hebben er hun zinnen op gezet en gaan naar de openbare verkoop. Hun bod wordt aanvaard. De woning wordt hen toegewezen voor 250.000 euro. Dat bedrag moeten Stijn en Sofie binnen 10 dagen betalen, maar hun huidige woning is nog niet verkocht. De oplossing? Een overbruggingskrediet.

Sofie en Stijn hebben genoeg gespaard om de notaris- en registratiekosten zelf te kunnen betalen. Om hun nieuwe woning van 250.000 euro te betalen, gaan ze overbruggingskrediet aan van 100.000 euro en een hypothecair krediet op 20 jaar van 150.000 euro.

Zolang hun huis niet verkocht is, nemen Sofie en Stijn een overbruggingskrediet voor een bedrag van 100.000 euro, zijnde het bedrag dat ze overhouden na de verkoop van hun woning. In die periode betalen ze enkel interest op het kapitaal. Als de woning verkocht is, wordt het overbruggingskrediet terugbetaald aan de bank zonder dat er een extra wederbeleggingsvergoeding moet worden betaald.

Tip:
Als de afbetaling van het krediet van 150.000 euro en de tijdelijke interesten van het overbruggingskrediet financieel te zwaar zouden wegen, kan je voor het langlopend krediet een uitstel van kapitaalaflossingen vragen. Zo betalen Stijn en Sofie in de beginperiode alleen interesten voor zowel het krediet op 20 jaar als het overbruggingskrediet. Zo blijft hun maandelijks budget mooi in evenwicht. Als hun woning verkocht is, wordt het overbruggingskrediet afgelost. Vanaf dan starten de normale maandlasten voor het langlopend krediet voor de volgende 20 jaar.