Nieuwbouw

Kostenstijging dwingt 43% van bouwbedrijven tot vaker onderhandelen

Kostenstijging dwingt 43% van bouwbedrijven tot vaker onderhandelen
De Nederlandse bouwsector heeft steeds vaker te maken met stijgende materiaalprijzen, hoge energiekosten en vertraagde leveringen. Deze prijsdruk dwingt 43 procent van de bouwbedrijven tot extra prijsonderhandelingen met leveranciers. Dat blijkt uit de nieuwste Boels Rental Bouwindex. De kostenstijgingen hebben niet alleen invloed op de marges, maar veroorzaken ook bredere spanningen binnen de sector, met zichtbare gevolgen op het vlak van investeringen, werkdruk en verduurzaming.

Kostenstijging dwingt 43% van bouwbedrijven tot vaker onderhandelen

1. Investering in materieel

De stijgende kosten in de bouwsector zijn duidelijk merkbaar, maar raken niet overal even hard. Zo geeft 23 procent van de bouwprofessionals aan dat het bedrijf waar ze werken minder investeert in nieuw materieel. Tegelijkertijd zegt meer dan de helft (53%) dat het investeringsniveau onveranderd is gebleven. Daarnaast blijft de keuze voor goedkopere materialen beperkt: slechts 18 procent kiest hier vaker voor, tegenover 56 procent die vasthoudt aan de gebruikelijke kwaliteit. De kostenstijgingen zijn dus wel degelijk voelbaar, maar leiden (nog) niet tot grootschalige bezuinigingen of kwaliteitsconcessies.

2. Arbeidsmigranten

De inzet van arbeidsmigranten wordt door één op de vijf respondenten (20%) vaker gezien als gevolg van de stijgende kosten. Een meerderheid is het hier niet mee eens (58%). Dat wijst erop dat een toename in arbeidsmigratie geen sectorbrede trend is, maar vooral voorkomt in bepaalde bedrijven, regio's of type projecten.

3. Verduurzaming

Op het gebied van verduurzaming lijkt de invloed van kostenstijgingen iets af te nemen. Waar vorig jaar nog 24 procent van de bouwbedrijven aangaf minder met verduurzaming bezig te zijn door oplopende kosten, is dat nu 21 procent. Tegelijkertijd geeft de helft van de bedrijven (50%) aan dat de kosten geen invloed hebben op hun duurzaamheidsambities. Duurzaamheid heeft prioriteit voor een groot deel van de bouwprofessionals (81%). Eenzelfde aantal vindt het belangrijk dat materieel bijdraagt aan duurzamer werken, waarvan 31 procent dit zelfs als zeer belangrijk beschouwt.

4. Werkdruk en projecten

Door kostenstijgingen lijkt ook de werkdruk toe te nemen. Zo voelt 20 procent zich door de stijgende kosten genoodzaakt sneller te werken. Jongere medewerkers onder de 35 jaar hebben hier iets meer last van (27%). Tegelijkertijd ervaart bijna de helft (49%) deze druk niet. Ook op projectniveau zijn de gevolgen merkbaar: 16 procent van de bouwprofessionals geeft aan dat er projecten zijn stilgelegd of afgebroken vanwege de kostenstijgingen.

"Door stijgende bouwkosten moeten bedrijven vaker onderhandelen en kritischer kijken naar hun investeringen. Dit leidt soms tot meer werkdruk en het stopzetten van projecten. Toch houden de meeste bedrijven vast aan verduurzaming en kiezen ze niet voor goedkopere materialen. Ondanks de financiële druk blijft de sector grotendeels inzetten op kwaliteit en toekomstbestendigheid", aldus Rob Koevoets, Managing Director Benelux bij Boels Rental.