Binnenafwerking

Koord kopen voor de afwerking van een woning

Koord kopen voor de afwerking van een woning
Na de bouw van een woning kan het huis op verschillende manieren worden afgewerkt. In veel gevallen kiezen bewoners tussen stucwerk en glasvliesbehang. Het voordeel van glasvliesbehang ten opzichte van stucwerk, is het feit dat dit materiaal doorgaans beter bestand is tegen het werken van het pand. Het is bijna niet te voorkomen dat een nieuwbouwwoning in de eerste jaren na de oplevering hiervan werkt. Stucwerk kan in deze periode kleine scheurtjes vertonen. Het stucwerk zal gedeeltelijk vervangen moeten worden om deze scheurtjes te kunnen herstellen. Om te voorkomen dat dergelijke scheurtjes in de afwerking zichtbaar zijn, kan het gebruik van koord interessant zijn.

Aan een koord kopen voor de afwerking van een woning zitten verschillende voordelen. In dit artikel wordt ingezoomd op deze voordelen, evenals dat je hierin meer informatie vindt over de verschillende mogelijkheden bij de aankoop van koord.

Voordelen van koord kopen voor in huis

Koord kopen bij het afwerken van een woning zorgt onder meer voor een professionele afwerking van de woning. Potentiële scheurtjes tussen de wanden die haaks op elkaar staan of bijvoorbeeld tussen de wand en het plafond zijn met het koord immers niet zichtbaar. Zoals reeds beschreven werd, kiest men vaak tussen stucwerk en glasvliesbehang. Op het plafond wordt echter standaard voor stucwerk gekozen, waardoor de kleine scheurtjes kunnen ontstaan in de naad tussen het plafond en de wand. Een koord dekt deze naad netjes af.

Een andere reden om een koord kopen te overwegen voor de afwerking van een woning, is het feit dat dit een kleurovergang natuurlijker laat ogen. Denk bijvoorbeeld aan een geel koord voor de overgang van een beige wand op een wit plafond. Een gekleurd koord zorgt dat het contrast tussen beide kleuren enigszins gebroken wordt. Het maakt een ruimte minder druk!

Afwerking met een koord is heel eenvoudig

Het afwerken van de naad tussen het plafond en de wand of bijvoorbeeld tussen twee wanden is heel eenvoudig met een koord. Voor het bevestigen van het koord heb je slechts een sterke lijm nodig. Breng de lijm aan in de naad tussen de wand en het plafond, om hier vervolgens het koord op te drukken. Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren, alvorens de lijm gedroogd is. Dit los je op door tijdelijk een aantal stalen nagels te gebruiken. In plaats van de lijm zou je ook voor koploze nagels kunnen kiezen bij het bevestigen van het koord.

Verschillen in de dikte van een koord

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikt koord voor de afwerking van je eigen woning, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. De dikte van het materiaal, vaak uitgedrukt in de diameter hiervan, is hier een voorbeeld van. Sommige mensen vinden het mooi, wanneer het koord duidelijk zichtbaar is. Daarbij willen zij ervan verzekerd zijn, dat de volledige naad is afgedekt. Anderen kiezen voor een koord met een zeer beperkte diameter, om deze zo min mogelijk op te laten vallen tussen de wand en het plafond. Aan welke diameter geef jij de voorkeur?

Verschillende soorten kleuren koord

Naast het verschil in de diameter van het koord, zit er een verschil in de kleur van het materiaal. Er zijn diverse webwinkels die een breed scala aan gekleurde koorden aanbieden. Kies bijvoorbeeld voor het eerder beschreven gele koord, een rood koord of een blauw koord. Ook fraai is een wit koord! Zeker wanneer je de zowel de wand, als het plafond wit hebt geschilderd. Het maakt dat het koord nauwelijks op zal vallen.

Koord kopen voor andere doeleinden

Niet alleen bij de afwerking van een woning kan een koord kopen interessant zijn. Ook voor de inrichting hiervan is het gebruik van een decoratief koord in sommige gevallen aan te raden. Gebruik bijvoorbeeld een klassiek koord om een gordijn naar het midden te kunnen trekken. Het voorkomt dat je de stof van het gordijn voortdurend vast moet pakken. Iets wat voor slijtage aan of vlekken op deze stof zou kunnen zorgen. Het koord kun je na verloop van tijd eenvoudig vervangen!

Tip: kijk je al uit naar de feestdagen in december? Ook voor het ophangen van kerstballen kun je voor het gebruik van koord kiezen. Neem in dit geval een koord met een zeer kleine diameter, zodat het koord nauwelijks opvalt. Een koord is vaak veel steviger dan de ijzeren haakjes die veel gebruikt worden voor het ophangen van kerstballen.

Ook interessant