Meer dan honderd belanghebbenden uit het bedrijfsleven, onderzoek en beleid werden door de jonge deelnemers uitgedaagd om anders te denken over bouwmaterialen en de circulaire economie. Door middel van speelse activiteiten kregen de aanwezigen inzicht in hoe kinderen onbevangen naar materialen kijken en zo nieuwe mogelijkheden ontdekken voor het hergebruik van bouwmaterialen.

Een frisse blik op bouwen
Centraal stond de gedachte dat circulair denken al van jongs af aan kan worden aangeleerd. "Kinderen kijken onbevangen naar materialen en bouwen op een manier die ons als volwassenen doet nadenken," stelde Chris Leinders, onderzoekshoofd van PXL Bouw en Industrie. "Hun frisse blik toont perfect hoe we creativiteit en nieuwsgierigheid kunnen aanwenden als hefboom voor circulaire innovatie in de bouw."Samen bouwen aan de toekomst
De workshop – toepasselijk getiteld 'Hergebruik, kinderspel?! Bouw mee aan het speelhuis van je dromen' – gaf de jonge deelnemers de kans om met gerecycleerde materialen hun droomconstructies vorm te geven. De resultaten waren niet alleen inspirerend, maar zetten ook aan tot reflectie bij de aanwezige bedrijfsleiders.Naast het kindergebeuren bood de dag ruimte voor kennisdeling en netwerking. "We willen niet enkel inspireren, maar ook concrete bruggen slaan tussen onderwijs, onderzoek en praktijk," aldus Leinders. "Vandaag toonden we dat circulariteit begint bij speelsheid en samenwerking." Met deze geslaagde dag zette Hogeschool PXL opnieuw haar ambitie kracht bij om duurzaamheid en innovatie tastbaar en ervaarbaar te maken – voor jong én oud.
