Terras en oprit

Keramische tuintegels: wat is het en wat zijn de voordelen ervan?

Keramische tuintegels: wat is het en wat zijn de voordelen ervan?
De laatste jaren is de tuin steeds meer een verlengstuk van onze woonkamer geworden. Mede door de pandemie en de lockdowns die daarbij kwamen, zijn we gaan investeren in het comfort van onze buitenruimte. Hierbij denk je al gauw aan mooie loungebanken, buitenkeukens en volop ruimte.

Dat is zeker niet het enige waar je in moet investeren wanneer je je tuin een upgrade wil geven. Kies bijvoorbeeld ook voor een mooie en kwalitatieve basis in je tuin zoals keramische tuintegels. Wat zijn dat precies en wat zijn de voordelen ervan? We zochten het voor je uit in dit artikel.

Wat zijn keramische tuintegels precies?

Keramische tuintegels zijn tegels voor je tuin die vervaardigd zijn uit klei die op hoge temperaturen wordt gebakken. De tegel bestaat uit gebakken laagjes klei met een stevige betonnen onderlaag. Een andere naam die ook vaak wordt gebruikt voor keramische tegels is keramiek. Grote kans dat je daar wel eens van gehoord hebt. Inmiddels zijn keramische tuintegels een jaar of 10 leverbaar in Nederland – daar kun jij mooi van profiteren.

Interessant weetje: de tegels worden op temperaturen tot wel 1250 graden afgebakken. Om dit soort tegels nog sterker te maken, worden er vaak mineralen aan toegevoegd. Door het bakproces ontstaan er verschillende soorten keramische tegels. Omdat een gewone keramische tegel niet zomaar op het zand gelegd kan worden, beschikken GeoCeramica tegels over een betonnen onderlaag. Die laag vormt een sterke basis die je gewoon op wit zand in je tuin kunt leggen.

Verschillende soorten looks voor keramische tuintegels

Omdat iedere tuin en iedere smaak anders is, is het wel zo fijn om te weten dat je de keuze hebt uit diverse soorten keramische tuintegels. Neem bijvoorbeeld het aanbod van GeoCeramica, een vooruitstrevend merk voor dergelijke tegels. De GeoCeramica serie bestaat uit keramische tuintegels op een betonnen onderlaag voor extra stevigheid. Er zijn drie categorieën te koop: keramische tegels met een houtlook, natuursteenlook en betonlook. Hierbij profiteer je wel van de voordelen van dergelijke looks (die niet van echt te onderscheiden zijn) zonder dat je te maken krijgt met de nadelen van deze natuurlijke materialen.

Daarbij is het goed om te weten dat je de keuze hebt uit verschillende groottes keramische tuintegels. Zo is het klassieke formaat van GeoCeramica 60 bij 60 centimeter, wat inmiddels eveneens het meest populaire formaat is voor de tuin. Dit formaat past goed in iedere tuin en geeft de buitenruimte een ruimtelijke uitstraling. Daarnaast kun je kiezen uit andere formaten zoals 80 bij 80 centimeter, 90 bij 90 centimeter en zelfs nog groter. Grotere formaten laten je (kleine) tuin over het algemeen groter lijken. Een prettig voordeel dus wanneer je over een kleine tuin beschikt zoals veel mensen in grote steden.

Overige voordelen van keramische tuintegels

Dat is niet het enige voordeel van keramische tuintegels. Dit soort tegels hebben namelijk nog veel meer pluspunten. Doordat de tegels erg hard zijn, kan vuil zoals vlekken en vocht niet in de tegel trekken. Je veegt het vuil er gemakkelijk af. Daarbij hebben weersomstandigheden zoals UV-straling van de zon geen invloed op de kleur van keramiek. Bij gewone natuursteen zie je zo’n verkleuring bijvoorbeeld wel een stuk sneller. Andere fijne voordelen zijn onder andere:

  • Je kunt keramische tegels zowel binnen als buiten gebruiken. De tuintegels met onderlaag zijn natuurlijk specifiek voor buiten van toepassing.

  • Keramische tegels zijn daarnaast slijtvast, wat erg fijn is voor in je tuin.

  • Wat ook erg prettig is, is dat de GeoCeramicategels vorstbestendig zijn.

  • Keramische tegels zijn erg eenvoudig schoon te maken en kunnen op een gemakkelijke manier worden onderhouden.

  • Er is voor iedere tuin wel een passende stijl beschikbaar. Kies je voor een beige variant of ga je liever voor grijs, tabacco of antraciet?

  • Omdat keramische tuintegels heel lang mooi blijven en dus jarenlang mee kunnen gaan, betreft het een duurzame tegel. Dat is iets dat heel goed past in de huidige moderne samenleving.


Zijn er dan helemaal geen nadelen te vinden aan keramische tegels? Er is een aantal punten waar je zeker op moet letten wanneer je keramische tuintegels koopt, maar écht nadelen? Dat valt reuze mee. Het enige punt dat je als nadeel kunt zien is de hogere prijs voor tuintegels. In verhouding gaan keramische tuintegels wel weer veel langer mee dan andere soorten, waardoor je uiteindelijk dus niet duurder uit bent.

Ook interessant