Vastgoed

Kasteel Zellaer zoekt nieuwe bestemming

Kasteel Zellaer zoekt nieuwe bestemming
© vzw Kempens Landschap
Kempens Landschap en het gemeentebestuur van Bonheiden zijn op zoek naar één of meerdere partners die een project wil(len) realiseren in het als monument beschermde Kasteel en Koetshuis van domein Zellaer. Geïnteresseerden kunnen nog tot 18 februari 2018 een dossier indienen.

Langs de Zellaerdreef in Bonheiden staat het tot de verbeelding sprekende Kasteel Zellaer. Op deze plek stond al een Middeleeuwse burcht in de dertiende eeuw. Het huidige kasteel werd gebouwd in 1885, in de hoogdagen van de Romantiek. Het middeleeuws ogende kasteel met zijn ringgracht, ophaalbrug, torens en kantelen, heeft nooit gediend als verdedigingsbouwwerk, maar werd gebouwd als idyllische woonplaats door Gustave de Vrière en Maria Neefs, de toenmalige bewoners.

Het Kasteel en het bijhorende Koetshuis zijn gelegen in een prachtig groendomein van 18,5 hectare groot, met tot de verbeelding sprekende architectuur maar ook parkbos, indrukwekkende dreven, open ruimte en waterpartijen.

Hoewel het domein zelf een groene oase is die aansluit bij een groter boscomplex, is de ligging ook zeer gunstig: Het domein ligt langsheen de langste fietsstraat van Europa, dicht bij de rand van Mechelen en vlakbij de R6 die een snelle verbinding naar de E 19 verzekert.

Het domein werd sinds de jaren ’60 gebruikt door de Foyer de Charité, eigenaar van de site, als bezinningscentrum. Toen die werking op 1 januari 2016 werd stopgezet, ging de Foyer op zoek naar een geschikte partner om het domein in volle glorie te bewaren en open te stellen. Kempens Landschap en de gemeente Bonheiden namen deze uitdaging samen aan.

Het groendomein zal in de lente van 2018 worden opengesteld. Daarvoor lopen nu reeds heel wat voorbereidende werken: de dreven worden vrijgemaakt van dood hout in de kruinen, de paden worden opgekuist, de bospercelen krijgen achterstallig beheer, enz. Tegelijkertijd wordt er ook gesleuteld aan een geïntegreerd beheerplan voor het domein zodat de natuurwaarden, erfgoedwaarden en recreatieve mogelijkheden optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd.

Een volgende belangrijke stap is een herbestemming van de gebouwen. Kempens Landschap en het gemeentebestuur van Bonheiden zijn op zoek naar één of meerdere nieuwe passende functies voor zowel het Kasteel als het Koetshuis. En bijhorende private partners om deze nieuwe functies te verwezenlijken. Zo kunnen de gebouwen een nieuwe duurzame toekomst tegemoet gaan. Het type van herbestemming staat nog volledig open. Wel is het belangrijk dat een goede herbestemming gebeurt met respect voor de beschermde gebouwen en de omgeving, en dat er een vorm van gemeenschapsgebruik en toegankelijkheid voor het publiek kan gegarandeerd worden. Op die manier wordt de nieuwe functie van de gebouwen een meerwaarde voor domein Zellaer en de gemeente Bonheiden.

Start van uniek project

Koester jij een droom die je wil realiseren op een unieke plek? Misschien is kasteeldomein Zellaer dan wel dé geknipte plek voor jouw plannen!

  • Subsidies vanuit Vlaanderen voor de restauratie van de gebouwen;
  • Coördinatie en expertise in restauratie en herbestemming vanuit Kempens Landschap;
  • Beheer van het groendomein wordt opgenomen door Kempens Landschap en
  • gemeente Bonheiden;
  • Rustige ligging in groene omgeving rond Mechelen;
  • Uitstekend bereikbaar;

Ook interessant