Interieur

KH Mechelen brengt Antwerpen binnen op de beurs…

Op vraag van in WONEN heeft het interieur & design departement van de Katholieke Hogeschool Mechelen zich geëngageerd om de opdracht aan te nemen voor het ontwerpen van de beursdisplay voor de editie van in WONEN 2008. Studenten van het derde jaar Interieurvormgeving werden geconfronteerd met de vraag: 'Ontwerp en visualiseer een architecturale display voor de beurs in WONEN. De klemtoon ligt hierbij op het zoeken, ontwikkelen, definiëren en ontwerpen van een scenografische ingreep die op een sterke, overtuigende en zinnenprikkelende manier de bezoeker begeleidt tijdens zijn bezoek aan dit beursgedeelte.'

Filip Burgelman Coördinator Faydherbe Studio, licht toe : "Het project in WONEN kaderde in de ambitie om studenten van het afstudeerjaar te confronteren met een niet-alledaags onderzoeksonderwerp. De koppeling aan een reële opdrachtgever heeft voor het noodzakelijke realiteitsbesef gezorgd bij de studenten. Zo komt ons departement tegemoet aan haar basisambitie om 100% professioneel opgeleide studenten klaar te stomen voor het latere werkveld".

in WONEN peilde bij twee van de betrokken studenten, Isabelle Coen en Sofie Voets, naar hun gevoel bij dit project.

Wat was voor jullie de grootste uitdaging aan dit project?
De grootste uitdaging was om op een gepaste manier een idee te ontwikkelen waarbij hedendaagse trends het uitgangspunt vormen en die te vertalen rekening houdend met de omvang, schaal en beperkingen van de hal. Daarnaast moesten we met een beperkt budget deze ideeën zien te vertalen in concrete vormgeving: maximaal rendement met minimale middelen.

Hoe kan je design integreren in een beurshal?
Door een ruimtelijk concept uit te werken dat in de hal gevoeld wordt zodat de bezoeker een totaalervaring ondergaat.

Hoe kan je de bezoeker extra stimuleren via design van de hal?
De aandacht van de bezoeker moet geprikkeld worden met iets nieuws, iets verbazends, iets onverwachts. In een aangename gezellige beurshal is het leuker vertoeven, en blijven de bezoekers dan ook langer. Dit wilden we bereiken, bezoekers die langer blijven en daardoor ook, hopelijk, meer genieten.

Hoe hebben jullie het thema uitgewerkt? Antwerpen? Was dit het vertrekpunt?
Na een grondig trendonderzoek hebben we een eigen standpunt geformuleerd. Volgens ons is dé trend in de interieursector eentje die de combinatie maakt tussen een strakke, uitgepuurde vormgeving en de tendens naar frivoliteit, krullen, zwierigheid: Burlesque! Dit hebben we vertaald in een scenografische ingreep die te zien zal zijn in de hal.

Wat is jullie gevoel bij dit project? Zit er toekomstmuziek in?
We zijn fier dat ons project wordt uitgevoerd omdat we er sterk in geloven dat we de juiste ‘snaren’ zullen raken. Daarnaast is het ons eerste interieurontwerp dat nu al realiteit zal worden. Of er toekomstmuziek inzit zullen we na afloop van de beurs te weten komen.

Hoe verwerkte in WONEN deze ideeën nu concreet?

De studenten van de KH Mechelen trachten een originele insteek te vinden voor de aankleding van de designhal. Zij inspireerden zich op de ring en de omwallingen van de Antwerpse stad en de tuinen van Versailles. Met enkele leuke en originele accenten tracht in WONEN hun ideeën tijdens de beurs tot leven te brengen.

Er wordt een ook een intieme sfeer gecreëerd door de realisatie van conceptwindows. Twee centrale podia die opvallen door speels hangende gordijnen, in de vorm van een krul. Deze conceptwindows zijn échte etalages die een blik bieden op de allernieuwste meubeltrends. Zo toont Vincent Van Duysen, bekend Antwerps architect, er zijn nieuwe project "Window" voor viccarbe. Een prachtige kapstok met bijhorende paraplubak. Of kan de bezoeker een blik werpen op de nieuwe versie van de Fortuny, een prachtige staande lamp, gecreëerd door Mariano Fortuny y Madrazo voor Palluco. Eveneens stelt Busnelli er zijn collectie tentoon.

Ook interessant