Interieur

De loftstijl volop in de belangstelling

Door de komst van het hiving-concept staan open, functionele kamers vandaag volop in de schijnwerpers. Muren worden afgebroken om één gemeenschappelijke ruimte te creëren. De loftstijl is uitgesproken modern en is het rechtstreekse gevolg van de ingebruikname van industriële panden als woning. Een stijl ook die zijn oorspronkelijke context overstegen is en in alle woningtypes wordt toegepast. Een stijl die ook veel aandacht besteedt aan de verlichting en de opening van ruimten. Zo worden kamers die geschikt zijn voor interactie en gemeenschappelijke ruimten vergroot, en worden privé-vertrekken zoals slaapkamers en badkamers kleiner.

De keuken is het hart van elke woning, de plaats waar niet alleen wordt gegeten maar ook geïmproviseerde bijeenkomsten worden gehouden. Kinderen maken er hun huiswerk en vrienden komen er discussiëren of een handje helpen terwijl ze een aperitiefje nemen. De producenten van elektrische huishoudapparatuur speelden handig in op deze trend: keukenfornuizen kregen extra branders en de capaciteit van vaatwassers, koelkasten, wasmachines en drogers blijft toenemen, om te voldoen aan de onophoudelijk groeiende behoeften van de consument.

Ook de provisiekasten worden steeds groter. Mensen willen immers grotere voorraden etenswaren in huis hebben, zodat ze te allen tijde onverwachte gasten kunnen ontvangen. Vooral enkele goede flessen wijn mogen niet ontbreken. Om die steeds bij de hand te hebben, klaar om zo ontkurkt te worden, wordt in de keuken of eetkamer een kleine wijnkast of –koeler geplaatst.

Het centrale kookeiland vormt het zenuwcentrum van de keuken, voorzien van zitplaatsen zodat gezinsleden of genodigden een praatje kunnen maken met de kok. Grote rechthoekige tafels worden aan de kant geschoven voor vierkante tafels, zodat alle tafelgenoten elkaar makkelijk kunnen zien en bedienen.

Nederlandse ontwerpers hebben zelfs hightech zitbanken voor de keuken bedacht met uitklapbare eetplanken en poten die verhoogd kunnen worden tot eettafelhoogte. Ook de producenten van elektrische huishoudapparatuur zijn niet blind gebleven voor deze trend en komen met nieuwe toestellen op de markt waarmee het mogelijk wordt om vanaf het fornuis of het werkblad naar tv te kijken, op het internet te surfen of muziek te beluisteren. En het hoeft evenmin te verbazen dat architecten woningen ontwerpen waarin de keuken de eetkamer, “die gedoemd is om te verdwijnen want nutteloos geworden”, helemaal heeft opgeslokt.

Want samenkomen en in contact blijven is de boodschap!

Ook interessant