Verbouwen

Je gevel opknappen? 5 praktische tips

Je gevel opknappen? 5 praktische tips
Kijk je naar een huis, dan zie je allereerst de gevel. Aan de gevel herken je het huis. Je ziet in één oogopslag in welke tijd het huis ongeveer is gebouwd. Ook zie je of het huis wel of niet goed onderhouden is. De gevel beschermd het pand tegen weer en wind. Het is dan ook niet zo gek dat een gevel af en toe een opknapbeurt nodig heeft. Is het tijd om jouw gevel op te knappen? Check deze praktische tips.

1. Extra isolatie aanbrengen

Ga je je buitengevel opknappen? Vraag je dan af of je ook wilt isoleren. Je kunt isoleren achter de gevel, bijvoorbeeld met spouwisolatie. Dat kun je het beste doen vóórdat de gevel wordt opgeknapt: dan zie je achteraf niets meer van het proces. Je kunt de gevel ook isoleren door gevelbekleding te plaatsen.

2. Gevelbekleding

De gevel kan worden opgeknapt, maar soms is dat niet de beste oplossing. Je kunt de gevel ook voorzien van gevelbekleding. Gevelbekleding zorgt voor een nieuwe beschermlaag rondom het pand. Dit kan een goede oplossing zijn bij grotere renovatie-werkzaamheden. Overweeg je gevelbekleding? Laat je dan goed voorlichten. Er zijn bijvoorbeeld diverse mogelijkheden op het gebied van houten gevelbekleding en kunststof gevelbekleding.

3. Gevelrestauratie

Bij gevelrestauratie behoud je wel het uiterlijk van de huidige gevel. Er wordt echter veel gedaan om de gevel op te knappen. Zo kan de gevel gedeeltelijk vervangen worden, of worden gebroken en kapotte bakstenen eruit gehaald en vervangen. Het is ook mogelijk dat bij gevelrestauratie wordt gekozen voor een nieuwe bovenlaag, bijvoorbeeld een geverfde gevel.

4. Opnieuw voegen

Is nieuwe gevelbekleding of gevelrestauratie een te grote stap voor jouw gevel? Dan kun je de gevel opnieuw laten voegen. Je doet dit vooral bij muren waarin het voegenwerk slecht is geworden. Bijvoorbeeld als voegen loslaten, verbrokkelen of poreus worden. Wil je je pand opnieuw laten voegen, dan is dat best prijzig. Het kost heel wat werkuren om alle voegen weg te breken en er nieuwe voegen voor in de plaats te zetten. Toch is het project het geld wel waard, want je gevel ziet er meteen weer als nieuw uit (mits de bakstenen nog goed zijn).

5. Grote schoonmaakbeurt

Gevels vangen altijd de wind, regen en andere weersomstandigheden op. Aangezien er veel vuil in de lucht zit, slaat dat ook tegen de gevel. Je zult dus merken dat de gevel na verloop van tijd vies wordt. Moet de gevel gerestaureerd worden, dan komt de schoonmaakbeurt vaak tijdens het project aan de beurt. De gevel schoonmaken kun je niet zelf. Tenminste: je kunt het zelf, maar de kans is aanwezig dat je schade aan je gevel veroorzaakt. Het vuil is hardnekkig, maar als je de gevel verkeerd schoonmaakt (bijvoorbeeld met je hogedrukspuit) is er kans dat je de voegen beschadigd.

De gevel is het visitekaartje van een woning of bedrijf. Je wilt natuurlijk graag dat de gevel er goed uitziet. In veel gevallen kan de gevel netjes gerestaureerd worden. Maar soms is dat niet mogelijk of wenselijk. Wil je bijvoorbeeld graag een andere uitstraling, dan is nieuwe gevelbekleding een mooie optie. Daarmee leg je een nieuwe buitenschil om de huidige gevel heen. Wil jij je gevel opknappen? Dan maak je een goed begin met deze 4 tips.

Ook interessant