Isolatie

De verschillende materialen bij spouwmuurisolatie

De verschillende materialen bij spouwmuurisolatie
Met spouwmuurisolatie kunt u jaarlijks honderden euro’s op uw energiefactuur besparen en bent u ook nog eens milieubewust bezig. Kiezen voor spouwmuurisolatie is dus een goede keuze. Bij de aankoop van spouwmuurisolatie is het echter ook handig om te kijken naar de verschillende mogelijke materialen, zodat u kunt kiezen voor het materiaal dat past bij uw voorkeuren.

Minerale wol wordt het vaakst gebruikt bij het isoleren van spouwmuren. Er zijn twee soorten minerale wol: steenwol en glaswol. Deze materialen worden gemaakt door steen of glas te smelten. Vervolgens wordt het materiaal in een draderige structuur geslingerd. Minerale wol wordt meestal gemaakt van gerecycled materiaal. Glaswol is populairder dan steenwol, omdat het goedkoper is en ook een betere isolatiewaarde heeft dan steenwol.

Steenwol werkt iets beter als het gaat om het isoleren van geluid. Als u dat belangrijk vindt zou dat een reden zijn om te kiezen voor steenwol.

EPS parels

EPS parels zijn kunststof bolletjes die in de spouwmuur gespoten worden. Deze parels zijn opgeblazen bolletjes, die voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht bestaan. Dit maakt EPS parels een erg milieuvriendelijke optie. Een ander voordeel is dat EPS parels erg lang mee gaan, namelijk wel 40 jaar. Ook zijn EPS parels een goede optie als uw spouwmuur regelmatig extreme weersomstandigheden moet verduren. EPS parels werken niet zo goed als andere materialen op het gebied van geluidsisolatie.

PUR-schuim

PUR-schuim is een kunststof dat wordt gemaakt van aardolie. PUR-schuim is het materiaal met de hoogste isolatiewaarde. Wel is het zo dat PUR-schuim het duurste is van alle materialen. PUR-schuim wordt door woningeigenaren weinig gekozen vanwege het feit dat dit materiaal erg chemisch en niet recyclebaar is.

Aminotherm

Aminotherm is een isolatiemateriaal dat nog niet heel lang verkrijgbaar is. Veel mensen weten dan ook niet dat dit materiaal bestaat. Aminotherm is een kunsthars gemaakt van aardolie. Dit materiaal is erg handig bij het na-isoleren van de spouwmuur. De isolatiewaarde van Aminotherm is te vergelijken met die van minerale wol en EPS parels.

Voor welk materiaal u uiteindelijk kiest is afhankelijk van wat u belangrijk vindt. Als u het belangrijk vindt dat uw spouwmuurisolatie geluidsdempend werkt, dan is steenwol een goede optie. Als het milieu meespeelt in uw overweging, zouden EPS-parels het materiaal voor u kunnen zijn. Is uw enige vereiste een zo hoog mogelijke isolatiewaarde? Dan kunt u voor PUR-schuim kiezen. Wilt u na-isoleren, dan is Aminotherm misschien het juiste materiaal voor u. Als u zeker wilt weten welk materiaal bij uw situatie past dan is het handig om advies te vragen van een specialist. Deze specialist kan u dan precies vertellen welk materiaal het beste bij uw wensen past.

Ook interessant