Een onderhoudsarme, natuurlijke gevel voor appartementencomplex HAUT

  NL   15 februari 2021 Bron: Rockpanel
Een onderhoudsarme, natuurlijke gevel voor appartementencomplex HAUT
In Zwijndrecht (NL) is onlangs appartementencomplex Haut opgeleverd. De opvallende naam van dit project verwijst naar het hoge afwerkingsniveau en naar de natuurlijke uitstraling van het gebouw. Met een wildboeket aan kleuren en afmetingen, is er met Rockpanel Woods een gevelbeeld gecreëerd van strak gestileerde bomen in een boeiend bos. Haut is gebouwd en ontworpen door AKM Projectontwikkeling.

Het appartementencomplex telt 19 levensloopbestendige 3- en 4-kamer koopappartementen met balkon of tuin, verdeeld over 4 bouwlagen. Het nieuwe ontwerp van het appartementencomplex sluit naadloos aan bij het bestaande karakter van de omgeving. Architect Nico de Bruijn: “Na enkele ontwerpsessies hebben we besloten bomen terug te bouwen. De gevel is vormgegeven als een diversiteit aan abstracte boomvormen die tegen de achtergrond van een donker bos staan. En in die bomen hebben we vervolgens weer balkons gerealiseerd alsof het boomhutten zijn.”

Duurzaam gevelmateriaal

De strak gestileerde bomen zijn tot leven gebracht met Rockpanel Woods gevelpanelen. De Bruijn: “Oorspronkelijk wilden we in dit natuurlijke ontwerp een echte houten gevel. Ik ben een ongelofelijke houtliefhebber en kom zelf uit een timmermansgezin. Maar als wij hier voor hout hadden gekozen, zouden we bewust iets maken dat niet toekomstbestendig is en op de lange termijn niet duurzaam is.”

Rockpanel Woods
“Het was gelukkig ook niet nodig bij dit project. Met Rockpanel Woods hebben we een alternatief in handen dat de gevel vergelijkbare warme en natuurlijke uitstraling geeft als hout, met het voordeel van een brandveilige gevel die nauwelijks onderhoud vraagt.” Door een transparante coating zijn de platen praktisch zelfreinigend en heb je genoeg aan een regenbuitje om het eerste vuil weg te spoelen. Bovendien verbetert de coating de UV-bestendigheid, waardoor de gevel er decennialang uit blijft zien alsof deze net is opgeleverd.

Rockpanel Woods

Makkelijk te verwerken gevelmateriaal

Naast de enorme diversiteit in afmetingen en kleuren, verspringen de bomen onderling van elkaar, vertelt Leonard den Besten. Hij is eigenaar van Den Besten Bouw en hoofdaannemer voor Haut. “Dit creëert een prachtig reliëf, maar de verschillende afstanden zorgen ook dat je heel veel aansluitdetails hebt in de gevelopbouw. In het voortraject hebben we meerdere ontwerpsessies gehouden voor de brandveiligheid, de ventilatie achter de gevels en de waterdichtheid.”
Wieger Jan Luchtenburg: “Gelukkig is Rockpanel makkelijk verwerkbaar. We hebben het leeuwendeel van het werk voorbereid op onze machinale afdeling, en per kleur gestapeld aangeleverd. Hierdoor hadden we op de bouw maar korte zaagsnedes nodig. Vervolgens was het een kwestie van het plan volgen.”

Ontdek alle designs en mogelijkheden op www.rockpanel.be

Rockpanel Woods

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo