Je eigen huis bouwen? Enkele bouwmethodes onder de loep

  BE   Bron: Huis bouwen - Logic-Immo
Ben je geboren met een baksteen in de maag en ben je er eindelijk klaar voor om je grootste wens in vervulling te laten gaan? Dan sta je het best even stil bij de verschillende bouwmethodes die er voorhanden zijn. De tijd dat huizen enkel gemetseld werden, ligt ver achter ons. Opdat je de bomen door het bos blijft zien, nemen we een aantal bouwmethodes onder de loep.

Een huis met stalen ruggengraat

Bij industriŽle projecten is het al jaren de normaalste zaak van de wereld, maar tegenwoordig is bouwen in staal ook in opmars voor particuliere woningen. De techniek is eenvoudig: een stalen frame vormt de basis van de woning. Hiertegen worden de gevels en binnenmuren opgetrokken. Resultaat? De mogelijkheid om grote open ruimtes te creŽren met panoramische raampartijen. Ideaal voor mensen met een strakke, moderne woonstijl.

Een gezellig houten huis

Een houten huis oogt niet alleen mooi, maar is een ecologisch verantwoorde keuze die hoog scoort op vlak van thermisch en akoestisch comfort. Er bestaan verschillende manieren van houtbouw, waarbij massieve houtbouw en houtskeletbouw de bekendste zijn. Bij het eerste gaat het om het stapelen van geprofileerde houten balken, bij een woning in houtskelet vormen houten balken en stijlen de ruggengraat van het huis.

Een milieuvriendelijke woning uit stro

Strobouw is een uiterst milieuvriendelijke techniek van bouwen, waarbij de wanden volledig worden opgetrokken in stro. Vervolgens worden deze aan de binnen- en buitenzijde afgewerkt met leem en voorzien van een houten dak. Niet alleen bestaat een strohuis honderd procent uit natuurlijk afbreekbare grondstoffen, het scoort ook zeer goed op het vlak van isolatie.

Snelle en efficiŽnte prefab-bouwmethodes

Bij prefabbouw wordt het grootste deel van de bouwonderdelen in de fabriek gefabriceerd en gemonteerd. De grootste voordelen? Een relatief korte bouwtermijn en weersonafhankelijkheid. Hou er wel rekening mee dat er voor de montage meestal een kraan nodig is. Er zijn heel wat verschillende prefabtechnieken waarbij de ene zich onderscheidt in kostprijs, de andere in ecologisch vernuft of in plaatsingsgemak.

Prefab-betonbouw is alom bekend, maar heb je al van Woobago gehoord? Bij deze bouwstructuur bestaan de geprefabriceerde modules uit hout en bamboe. De panelen zijn sterker dan staal en worden gebruikt als muur, welfsel, dak of vloer.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo