Nieuwbouw

Jaarlijks wordt 100 miljoen euro aan bouwmateriaal gestolen

In België wordt jaarlijks voor circa 100 miljoen euro aan materiaal van bouwplaatsen gestolen. Een derde van de bouwbedrijven is minimaal één keer per jaar slachtoffer van een grote diefstal. Hiermee scoort België slechter dan Nederland, waar in 2009 10% te maken had met diefstal met een totale schade van 38 miljoen euro.

De dieven in België stelen van alles, van klein gereedschap, tegels, stenen en cement tot bouwmachines, voertuigen en aanhangwagens. Het aantal metaaldiefstallen daalt, maar voor koper is er des te meer belangstelling. Het totaalbedrag van de diefstallen is gebaseerd op aangiften bij de politie, maar veel kleinere diefstallen op bouwplaatsen worden helemaal niet aangegeven vanwege de administratieve rompslomp. De diefstalcijfers over 2010 zijn nog niet bekend, maar volgens de politie was er in 2009 sprake van een lichte daling ten opzichte van de twee voorgaande jaren.

In Nederland doet ruim 30% van de bedrijven aangifte van diefstal. De belangrijkste reden om dat niet te doen, is de overtuiging dat de politie er toch niets mee doet.

Gebaseerd op: Cobouw

Ook interessant