Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? Doe de check!

  BE   Bron: Logic-Immo
Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? Doe de check!
Daar waar de overheid zonnepanelen enkele jaren geleden nog volop stimuleerde door hoge subsidies te geven aan mensen die zonnepanelen plaatsten, ontvang je daar vandaag geen enkele subsidie meer voor. Dat wil echter niet zeggen dat zonnepanelen een verloren investering zijn: door innovatie zijn zonnepanelen vandaag goedkoop en efficiŽnt, waardoor je de investering ook zonder subsidie snel terug verdient. Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom wil nu laten onderzoeken welke daken het meest zouden profiteren van zonnepanelen of een zonneboiler.

De zonnekaart voor elk dak in Vlaanderen

De zonnekaart, die nu al in Nederland bestaat, komt binnenkort ook naar Vlaanderen. Met behulp van een zonnekaart kunnen gezinnen en bedrijven nagaan of hun dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen: je geeft eenvoudigweg je adres in en je krijgt onmiddellijk een schatting van de jaarlijkse opbrengsten. Momenteel laat Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom elk dak analyseren op basis van luchtfotoís op bijvoorbeeld de hellingsgraad van het dak en de oriŽntatie ervan. Het doel is om op die manier een voorspelling te maken van de mogelijke opbrengsten. Tegen de zomer van 2016 moet de zonnekaart klaar zijn.

Wanneer is je dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnekaart zal gebaseerd zijn op de oriŽntatie van je woning en op de hellingsgraad van je dak. Idealiter is je woning naar het zuiden gericht en worden de zonnepanelen geplaatst onder een hoek van 36 graden. Zolang je dak naar het zuiden, het zuidoosten of het zuidwesten is gericht en je dak onder een hellingsgraad van 20 tot 60 graden ligt, zit je echter goed: je verliest dan slechts 5 procent opbrengst ten opzichte van de ideale hellingsgraad van 36 graden. Ook de ligging is van belang: de schaduw van bomen, van een lantaarnpaal of van andere gebouwen kan roet in het eten gooien.

Zijn zonnepanelen de investering nog waard?

Ondanks het afschaffen van de subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen, loont investeren in zonnepanelen nog steeds. De sector heeft de afgelopen jaren volop geÔnnoveerd, waardoor de panelen vandaag een stuk efficiŽnter zijn en dus meer duurzame energie opwekken. Subsidies zijn daardoor overbodig.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo