Investeer ik beter in een vakantiehuis of een mobilhome/caravan?

  BE   6 maart 2018 Bron: TopCompare.be
Investeer ik beter in een vakantiehuis of een mobilhome/caravan?
Volledig afbetaald, mooie locatie, piekfijn in orde: je bent helemaal tevreden met je eigen woning. Na een tijdje verlang je stilaan naar een tweede stekje om je vakantie door te brengen. Een vakantiehuis in het zuiden van Frankrijk zie je wel zitten, al klinkt avontuurlijk rondtrekken met een caravan ook niet slecht. Herkenbaar? We zetten de twee opties naast elkaar.

Op schok met de mobilhome

Vrijheid en comfort
Reizen met een mobilhome, daar moet je voor te vinden zijn. Heel wat mensen zitten liever in een hotel of chique resort tijdens hun vakantie, al overhaalt de vrijheid van een caravan veel liefhebbers om de knoop door te hakken. Inladen, sleutel in het contact en weg! Onderweg heb je alle comfort bij je. Gedaan met die lange autoritten naar Frankrijk of Spanje waar je een pijnlijke rug en een chronisch slaaptekort aan overhoudt. Met een caravan kan je gemakkelijk met je partner afwisselen wie de chauffeur van dienst is. Terwijl de ene rijdt, kan de andere krachten sparen en wat bijslapen. Zeker voor lange afstanden is dit erg interessant.

Kom je aan op de vakantiebestemming, maar valt het weer enorm tegen? Geen nood: je kan zo weer verder rijden naar een andere stad op voorwaarde dat je staanplaatsen in orde zijn. Romantische of avontuurlijke tripjes worden ook een pak gemakkelijker om te organiseren: je hoeft niet langer drie weken op voorhand te plannen om een leuk weekendje erop uit te gaan. Instappen en wegwezen!

Kostenplaatje
De investering in een mobilhome is uiteraard geen kleine uitgave. Afhankelijk van het voertuig in kwestie kan de totale kost snel oplopen. Houd rekening met het brandstofverbruik van de caravan. Op verkenning of op weekend vertrekken is leuk, maar verwaarloos de kost van benzine of diesel zeker niet. Ook reparaties en onderhoud zijn onvermijdelijk. Zo heb je klein onderhoud (controle remkabels, gasdemper, banden, koppeling, Ö), groot onderhoud (afstellen van de remmen, controle gasleidingen en asbevestiging, Ö), technische controle, keuringskosten, vochtcontrole en gaslektesten. Defecten vermijd je maar beter: je wil niet op weg zijn naar je vakantiebestemming om dan in panne te vallen. Bovendien mag je de verzekeringen niet vergeten. Dekkingen tegen brand, hagel, en storm, diefstal, botsen, slippen en waterschade zijn gebruikelijke polissen die je best overweegt bij het investeren in een mobilhome. De caravanpolis met aardig wat dekkingen brengt jammer genoeg vaak een dure premie met zich mee.

Kampeerspullen, kosten voor stalling en het verblijf op de camping komen evenwel bij het kostenplaatje kijken. Mits je er goed zorg voor draagt, kan een mobilhome wel erg lang meegaan. Dit zorgt voor lage afschrijvingen en een langere gebruiksduur. Tweedehands mobilhomes kunnen de aankoopprijs wat verlagen. Je kan langsgaan bij gespecialiseerde dealers of bij particulieren, al loop je bij die laatste wel meer kans op hogere reparatie- of onderhoudskosten. Verifieer dus zeker op voorhand de staat van het voertuig.

Genieten in je vakantiewoning

Kies jouw voorkeur
Ben je helemaal verknocht aan de vrije natuur, liefhebber van een zuiderse stad, verliefd op de zee of weg van een zonnig eiland? Investeren in een vakantiehuis laat je toe steeds opnieuw je ideale vakantie te beleven, precies hoe jij het wil! Richt de woonst in met je favoriete hebbedingen op vakantie: een sauna, open haard, een grote keuken of een zwembad. Door je eigen vakantiestekje te kopen, stem je jouw vrije tijd perfect af op jouw persoonlijke voorkeuren. Er zijn ook helemaal geen verplichtingen: je kan gezellig relaxen of de omgeving verkennen en niemand die je stoort of lastigvalt.

Extra inkomsten of uitgaven?
Op zoek naar een extra inkomen? Je vakantiewoning verhuren kan je een aardig centje opleveren. Met de opkomst van platformen zoals Airbnb waar je je vakantiehuis of -appartement heel gemakkelijk kunt verhuren aan vakantiegangers, is dit een erg interessante eigenschap. Je moet er wel het risico bijnemen dat je de woonst niet in exact dezelfde staat terugkrijgt, maar met een contract, degelijke afspraken en een waarborg kom je al heel ver. Zo kan je de investering op lange termijn terugverdienen. Over de jaren heen kan het huis ook meer waard worden. Ben je de woning ooit beu, kan je het misschien wel aan een meerwaarde verkopen.

Afhankelijk van de grootte van het huisje, kan je de prijs door meerdere personen delen. Een caravan voor 2 mensen is niet hetzelfde als een woning waar 5 mensen kunnen leven. Benzinekosten, kosten voor stalling en verblijf zoals bij een mobilhome vallen weg bij een vakantiehuis, maar andere kostensoorten steken dan weer de kop op. Denk hierbij aan gemeentebelasting, maandelijkse hypotheek-, gebouw- of grond-, schoonmaak-, beveiligings-, elektriciteits-, internet-, water- en verzekeringskosten. Je kan de plek ook na een tijdje volledig beu zijn. Je moet immers altijd naar dezelfde bestemming. Zijn er geen hoge bieders te vinden, dan bestaat de kans op verlies. Denk dus goed na vooraleer je je aan de investering waagt.

Al bij al gaat het er vooral om wat jouw voorkeuren voor een vakantie zijn. Wil je je liever niet aan een vaste plek binden, maar is vrijheid meer jouw ding? Dan past een mobilhome misschien wel bij jou; ideaal voor al je roadtrip avonturen! Droom je echter van je eigen stekje dat je kan omtoveren tot het perfecte vakantieverblijf waar je telkens weer terecht kan? Kijk dan eens welke vakantiehuisjes te koop staan in jouw favoriete regio, en misschien vind je wel de perfecte match voor jou. Fijne vakantie!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo