Amper 30 en al eigenaar van 2de verblijf

  BE   6 februari 2018 Bron: Hip Estates
Amper 30 en al eigenaar van 2de verblijf
De Belg koopt almaar vroeger een 2de verblijf in Spanje. 1 op de 3 is tussen de 30 en 40 jaar. Op die leeftijd hebben de meesten niet genoeg eigen vermogen, maar met een lening(heropname) en de inkomsten uit de verhuur kunnen ze hun Spaanse woondroom toch waarmaken. De cijfers van zowel de kredieten als de verhuringen zijn dan ook spectaculair gestegen.

Hip Estates, de grootste makelaar aan de Costa Blanca - de populairste regio bij de Belgen- rekende het uit: vorig jaar waren 32% van de kopers tussen de 30 en 40 jaar (zie tabellen onderaan). “De jongere generaties staan anders in het leven. Alles draait rond beleving: sterrenrestaurants bezoeken, bijzondere gadgets aanschaffen en natuurlijk ook genieten in de zon. Spanje is daarvoor het perfecte land, want de prijzen liggen er nog altijd 40 procent lager dan de piek in 2007. Voor 125.000 euro heb je al een nieuw appartement met 2 slaap- en 2 badkamers”, vertelt Leen Vermeulen van Hip Estates.

Heropname of groepsverzekering

Dat geld hebben de meeste kopers niet op hun spaarboekje staan, maar door de goedkope leningen is dat niet nodig. “In vergelijking met tien jaar geleden wordt bij de 30- tot 50-jarigen dubbel zo vaak geleend. De meesten hebben al een krediet voor hun eigendom in België en kunnen aan mooie voorwaarden een heropname van het kapitaal bedingen.” 50-plussers maken vooral gebruik van hun groepsverzekering. “Het is onduidelijk of het bedrag dat via de groepsverzekering is verzameld in de toekomst nog in één keer zal uitbetaald worden of in maandelijkse schijven. Dat laatste willen veel mensen niet en daarom ondernemen ze nu al actie met hun geld.”

Naast de spectaculaire stijging van het aantal kredieten, valt ook op dat bijna iedereen die leent zijn tweede verblijf verhuurt. “In de zomer en ook nog eens in de kerst- of paasvakantie trekken de Belgische eigenaars een week naar hun tweede verblijf en de rest van het jaar brengen huurders er hun vakantie door.” De huurcijfers stegen vorig jaar met 20,9 %. In de toeristische streken was de toename nog spectaculairder. “Voor een flat met 2 slaap- en 2 badkamers betaalde je vier jaar geleden 450 euro per week in het hoogseizoen. Dit jaar was dat al 850 euro.”

Zeker van inkomsten

Vermeulen heeft nog enkele tips voor wie koopt met het oog op de verhuur. “In het zuiden van de Costa Blanca is er een groot tekort aan hotels, dus daar boomt de verhuur. Het beste kies je voor een locatie vlak aan het strand, waar je zeker bent van hoge inkomsten tijdens de zomer, of op een van de golfdomeinen, waar het bijna het hele jaar druk is. Voor het overhandigen en terugbrengen van de sleutels kun je samenwerken met een van de vele Vlaamse keyholders die in Spanje wonen.”


Wie koopt er, wie leent er en wie verhuurt er?


Wie koopt er, wie leent er en wie verhuurt er?
Bron: Hip Estates

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo