Leven als God in Frankrijk… in je eigen vakantiewoning

17 januari 2018 Bron: Second Home Expo
Leven als God in Frankrijk… in je eigen vakantiewoning
Frankrijk is het land van croissants, kaas, wijn, de Eiffeltoren, Disneyland Parijs en zoveel meer. Dankzij de uitstekende geografische ligging en de verschillende klimaattypes is ‘la douce France’ een populaire vakantiebestemming. In Frankrijk is er voor elk wat wils, ah oui! Droomt u ook van een tweede verblijf in Frankrijk, een charmante chalet in de Oostenrijkse bergen of een appartement aan de Belgische kust? Dan bent u bij Second Home Expo aan het goede adres.

Veelzijdig land

Weinig landen evenaren Frankrijk op vlak van diversiteit. Je vindt er prachtige kustgebieden zoals de grillige Atlantische kust in het westen en de mondaine Côte d’Azur in het zuiden. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in adembenemende bergketens: de Alpen, Pyreneeën, de Vogezen, Jura, Centraal Massief… Je hoeft slechts een paar uur te reizen om in een volstrekt andere wereld terecht te komen met tal van natuur- en klimaattypes. In het grootste deel van Frankrijk heerst een gematigd zeeklimaat. De Alpen kennen een frisser bergklimaat, weliswaar met veel zonuren. Langs de zuidoostelijke kust geniet je van het heerlijke klimaat van de Middellandse Zee.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 15 en 16 oktober 2022 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

Vlotte bereikbaarheid

Frankrijk is centraal gelegen in Europa. Het land deelt zijn grenzen met maar liefst 8 andere landen: België, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, Monaco, Italië, Andorra en Spanje. Je kan moeiteloos met de auto naar je bestemming rijden of je kan kiezen voor de TGV. Die brengt je in minder dan anderhalf uur van Brussel naar Parijs en in 3 uur van Parijs naar Avignon.

Stabiele vastgoedmarkt

Het is duidelijk: Frankrijk is een veelzijdig land waar je als bezoeker altijd wel ergens je gading vindt. Het hoeft niet te verwonderen dat steeds meer buitenlanders investeren in Frans vastgoed. De woningmarkt is vrij stabiel en met seizoensgebonden verhuur kan je een mooi rendement halen. Ook interessant: de interesten op leningen zijn laag, namelijk tussen 1,6 % en 2,0 %. Voor bestaande woningen zijn de prijzen de laatste jaren licht gedaald. Dit komt enerzijds door de crisis en anderzijds door de staat van de woningen. Het merendeel voldoet niet meer aan de moderne woonnormen en -verwachtingen. Als je een bestaande woning koopt, hou je dus best rekening met flink wat opknapwerken. Denk goed na voor je iets koopt, misschien is het wel beter om een nieuwe woning te bouwen.

Interessante prijzen

Als je een nieuwe woning bouwt in Frankrijk, moet je rekenen op prijzen van 75 tot 100 €/m² voor een bouwperceel van meer dan 1.250 m². In sommige regio’s en dicht bij grote dorpen of steden zijn er lichte prijsstijgingen. Een nieuwbouwappartement heb je vanaf 150.000 €. Een nieuwe woning met 3 slaapkamers en zwembad op een terrein van groter dan 1.000 m² heb je vanaf 350.000 €. Uiteraard wordt de prijs bepaald door veel factoren, in de eerste plaats de ligging. Sowieso is het belangrijk om vooraf een haalbaarheidsstudie te maken op vlak van fiscaliteit, financiering, ligging etc. Het is goed om je te laten begeleiden door nederlandstalige makelaar. Je kan ook tips vragen aan mensen die al jaren in Frankrijk wonen of er een vakantiewoning hebben. Overloop zeker ook onze checklist.

Vakantiehuis in Frankrijk: checklist

 • Wat is mijn budget?
 • Wat zijn de onderhoudskosten?
 • Kan ik de woning eventueel verhuren en wat zijn de verhuurkosten?
 • Is de woning makkelijk te bereiken?
 • Heeft de woning een snelle internetverbinding?
 • Wil ik hier het hele jaar wonen?
 • Zal ik de woning over 20 jaar nog gebruiken?
 • Kan ik de woning makkelijk opnieuw verkopen?
 • Ligt de woning in de buurt van toeristische bezienswaardigheden?
 • Is er een luchthaven in de buurt?


Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo