Meubelen

Interieurinspiratie voor kleine ruimtes: 5 tips om je woning efficiënt in te richten

Interieurinspiratie voor kleine ruimtes: 5 tips om je woning efficiënt in te richten
Met een kleine woning kan het inrichten daarvan een behoorlijke uitdaging zijn. Om alle basiselementen in de huiskamer te plaatsen en toch voldoende bewegingsruimte over te houden, is best lastig. Wij geven je 5 tips waar je op zou moeten letten om het maximale uit je kleine woning te halen.

1. Eettafel

In een kleine woning kan het al snel voelen alsof er geen ruimte is voor een eettafel. Maar het hebben van een plek om samen aan tafel te zitten, is wel zo gezellig en praktisch. Kies daarom voor een compacte eettafel met bijpassende stoelen die niet veel ruimte in beslag nemen. Ronde of ovale eettafels nemen minder ruimte in dan een rechthoekige tafel. Kies stoelen die je helemaal onder het tafelblad kunt schuiven en die niet te groot en zwaar zijn.

2. Bank

Een bank is onmisbaar in de huiskamer, maar kan ook veel ruimte innemen. Kies daarom voor een bank die niet te groot is en past bij de rest van het interieur. Een hoekbank kan handig zijn omdat deze vaak ruimte biedt aan meerdere personen zonder dat het veel extra vloeroppervlakte kost. Neem de maten op voordat je gaat shoppen voor een bank. Let vooral ook op de diepte van het zitgedeelte: bij veel bankstellen is dit groter dan het lijkt en neemt je bank daardoor onnodig veel ruimte in.

3. Televisiemeubel en salontafel

Een televisie en salontafel mogen natuurlijk niet ontbreken in de huiskamer, maar ook hierbij moet rekening gehouden worden met de beschikbare ruimte. Gelukkig zijn de televisies tegenwoordig plat en tv-boxen mooi compact. Je kunt dus voor een ondiep tv-meubel kiezen dat heel weinig ruimte inneemt. Een zwevend televisiemeubel neemt geen vloeroppervlakte in beslag neemt en door je tv op te hangen aan de muur bespaar je zelfs nog meer ruimte. Kies voor een kleiner model salontafel met een licht ontwerp. Zo heb je meer loopruimte en oogt het ruimer en minder zwaar.

4. Opbergruimte

Een opgeruimd huis lijkt groter en rustiger. Bij het inrichten van een kleine woning is voldoende opbergruimte dan ook essentieel. Denk bijvoorbeeld aan planken aan de muur, een kast onder de trap of een bed met ingebouwde lades om spullen in op te bergen. Tip: een lange schap vlak onder het plafond biedt veel ruimte aan boeken en mooie dozen met spulletjes die je niet veel gebruikt en wat kleine accessoires en een hangplant.

5. Kleuren en accessoires

Kleuren kunnen veel invloed hebben op hoe groot of klein een ruimte lijkt. Kies daarom voor lichte kleuren op de muren en vloeren om de ruimte optisch groter te laten lijken. Voeg kleur toe met accessoires zoals kussens, plaids en kunstwerken aan de muur. Tip: hang een mooie spiegel op. Dit doet de ruimte groter lijken én voegt licht toe.

Plaats je meubels zo dat er genoeg bewegingsruimte overblijft en maak gebruik van multifunctionele meubels, zoals een slaapbank of uitschuifbare eettafel. Succes!