Vloerbekleding

Industrial: een trend met rauwe randjes

Industrial: een trend met rauwe randjes
Wie had ooit kunnen denken dat oude vervallen fabrieken en pakhuizen de meest begeerde woonplaatsen zouden worden? Steeds meer bedrijfspanden staan leeg door de massale verhuizing van onze industrie naar andere continenten. Die onbenutte ruimtes worden verbouwd met behoud van hun onafgewerkte randje. Onbedekt beton, zichtbare buizen en ruwe bakstenen muren worden benadrukt in plaats van weggewerkt. Stoer, rauw en authentiek vormen hier de kernwoorden.

De industrial-trend hangt nauw samen met de imperfectietendens: we verlangen naar een ruwer interieur, een woning met karakter en geschiedenis. Lege industrieruimtes vormen een interessante optie omdat ze, vooral in de steden, ook een oplossing bieden voor de nood aan woonruimte. Bovendien leef je in dergelijke panden steeds comfortabeler dankzij de nieuwe mogelijkheden op het vlak van verwarming en isolatie.

Allesbehalve koud

Een industrieel interieur hoeft niet koud te ogen: met de juiste inrichting creëer je in een voormalig pakhuis een uiterst gezellig thuisnest. Door een accentmuur, kleurrijke stukken en vintagemeubels toe te voegen, doorbreek je makkelijk de kille uitstraling van een oud bedrijfspand. Een rode bakstenen muur is nog een extra pluspunt dat je regelmatig aantreft in industriële gebouwen. Dit soort muren kent door zijn authentieke karakter een ware opleving en brengt direct een warme sfeer mee.

Neutrale en natuurlijke tinten werken goed in een industrieel interieur; ze vullen de robuuste elementen mooi aan. Zwart en wit zijn goede opties, maar vooral het zachtere grijs is typerend voor de trend. De kleur benadrukt namelijk de stalen look van een industrieel interieur. Werk af met accessoires zoals koperen lampen of een vintage stationsklok, of ga all the way met een betonnen lampenkap of bijzettafel, en creëer de sfeer van een échte New Yorkse loft.

Beton op de vloer

Beton heeft de laatste twee jaar een ware upgrade in de architectuur gekregen: van bouwmateriaal naar graaggeziene afwerking. De robuuste uitstraling past perfect bij de industriële stijl. Waar beton op de vloer vroeger een noodzakelijk kwaad was, laten heel wat mensen het nu bewust storten. Het wordt met andere woorden als esthetisch element gebruikt en niet louter als basis.

Ook designers en architecten zien de schoonheidsfactor van beton en passen het materiaal meer en meer toe. De typische grijze kleur staat in voor een minimalistische look. Maar het kan ook anders. Door bijvoorbeeld fragmenten of spikkels van steen toe te voegen, geef je beton een unieke touch. Betonnen vloeren kennen we al langer, maar we zien beton ook steeds vaker op andere plekken terugkomen. Op de muur, aan het plafond of zelfs in keukenwerkbladen of wastafels: beton kan in elke vorm gegoten worden.

Industrial: een trend met rauwe randjes

Quick-Step speelt hierop in met een vloer die een industriële betonlook heeft, maar ook de warmte van hout uitstraalt. Zo combineert het merk het beste van twee werelden. Bij Lichtgrijs beton, een laminaat uit de Impressive-collectie is de structuur van dennenhout niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar. Het ‘hout’ lijkt behandeld met een betonfinish voor het rauwe randje. Bijzonder mooi in combinatie met vintage meubels en fluotinten. Er is ook een slimme oplossing voor wie liever een volledige betonlook op de vloer wil. De laminaattegels Beton gepolijst natuur en Beton gepolijst donker uit de Arte-collectie creëren een egaler, neutraler geheel en scheppen een ruime, heldere sfeer in je interieur.

Ook interessant