Architectuur

'Illegale' constructie voor biënnale Hongkong

De Nederlandse kunstenaar Frank Havermans heeft een ‘illegale’ installatie gebouwd voor de biënnale van Hongkong en Shenzhen van dit jaar. Het bouwwerk is op het dak van het Wan Chai Visual Archive geplaatst.

De installatie is een eerbetoon aan de eerste bewoonde plek van Hongkong, de wijk Wan Chai. Naast de formele stadsontwikkelingen werden hier decennia lang illegale bouwwerken, gebouwen en structuren gerealiseerd.

Deze ontwikkeling ging zo ver dat de arme bevolking, die moeilijk aan woonruimte konden komen, complete gemeenschappen op de daken van woonblokken vormden. Deze ‘informal rooftop communities’ bestaan nog steeds en zijn samen met de illegale markten die door de stad verspreid staan een actueel probleem voor het stadsbestuur. Het bestuur wilt de stad op orde houden, terwijl de ‘illegale’ bouwwerken onder de burgers een geaccepteerd fenomeen zijn.

Havermans werd uitgenodigd om een installatie in het kader van de biënnale van Hongkong en Shenzhen te ontwerpen. Hij bedacht een metalen constructie die de illegale/ legale-kwestie van bouwwerken aan de kaak stelt.

Lees verder op Architectenweb.nl