Architectuur

Ideeënwedstrijd Renaat Braem: Robbe Van Caimere & Birgit Cleppe

In de komende weken brengen we een vervolgreeks waarin we elke week één van de vijf genomineerde projecten van de ideeënwedstrijd Renaat Braem zullen belichten.
Eerste in de reeks is de inzending van Robbe Van Caimere & Birgit Cleppe.

De ''Kielmachine'' als een hedendaags pendant van de ''stookcentrale'' van Braem
Voor het concept wordt verwezen naar de radicale maar nog steeds actuele opvattingen van Renaat Braem over een gezond leefmilieu en zuiver water, die in schril contrast staan met de jarenlange CO2-uitstoot van de schoorsteen van het gebouw. Met de inplanting van een biologische waterzuiveringsinstallatie krijgt de stookplaats een duurzame update, en fungeert deze tevens als publieke wintertuin. Het ruimtelijk organigram van het complex leent zich uitstekend voor de invulling van een publieke functie. Het verheven balkvolume van de directeurswoning huisvest een theesalon dat uitkijkt op een publieke wintertuin in de hal van de stookplaats.
De inplanting van de stookplaats op het maaiveld van de site wordt ingezet om differentiatie aan te brengen in de ''publieke groenzone'' die Braem er voorzag en die tot nu toe voornamelijk dienst doet als ''kijkgroen''. Zo worden op het domein ''lijnstadstuintjes'' aangelegd die geconcipieerd zijn als een aaneenschakeling van identieke percelen, strikt georganiseerd in een vast lineair patroon. Deze tuintjes maken een gevarieerde toeëigening van de ruimte mogelijk. Een centraal een gemeenschappelijk georganiseerde uitleendienst voorziet in het nodige tuingerei en zaaigoed. Deze uitleendienst wordt visueel gemarkeerd door een grote boom die in de basis van de voormalige schoorsteen wordt geplant.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be

Ook interessant