Woonleningen

Huur-en-aankoopformule HappyNest wordt uitgebreid

Huur-en-aankoopformule HappyNest wordt uitgebreid
De huur-en-aankoopformule HappyNest is voortaan ook beschikbaar voor kandidaat-kopers in Oost- en West-Vlaanderen. Vier maanden na de lancering in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant kan de aanbieder van huur-en-aankoopwoningen spreken van een succesvolle start. Vandaag bezocht Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele de gloednieuwe wooneenheden van HappyNest in Oostakker bij Gent.

Begin juni lanceerden BNP Paribas Fortis en Matexi, de Belgische marktleiders in respectievelijk hypothecaire kredieten en vastgoedontwikkeling, samen HappyNest. Dat is een formule waarbij kandidaat-kopers een duurzame energiezuinige nieuwbouwwoning huren en na enkele jaren de kans krijgen om die te kopen. Een deel van het betaalde huurgeld wordt dan in mindering gebracht van de aankoopprijs. Beide partners willen op die manier het duurzame, energiezuinige nieuwbouwsegment in België betaalbaar en toegankelijk houden voor een breed publiek.

Meer dan 1.000 kandidaat-kopers geïnteresseerd in HappyNest formule

Binnen de context van onstabiele energieprijzen blijven toekomstige eigenaars veel aandacht besteden aan de energieprestatie van een woning en blijft de vraag naar energiezuinige nieuwbouwwoningen hoog. HappyNest, als innovatief alternatief voor het onmiddellijk verwerven van een nieuwbouwwoning, komt tegemoet aan die vraag.

De afgelopen vier maanden werd de HappyNest-formule aangeboden voor zo’n 100 woningen in de provincies Antwerpen (Deurne en Geel), Limburg (Hasselt en Houthalen-Helchteren), en Vlaams-Brabant (Machelen en Vilvoorde). In Houthalen-Helchteren gingen ondertussen alle beschikbare huizen de deur uit. In Vilvoorde trokken de eerste HappyNest-klanten afgelopen maand in hun nieuwe appartement. Meer dan 1.000 kandidaat-kopers lieten de voorbije maanden weten dat ze interesse hebben om een nieuwbouwwoning te verwerven via de huur-en-aankoopformule.

Kristoff De Winne, Acquisition & Development Director bij Matexi: “Het succes van HappyNest van bij de opstart overtreft onze verwachtingen en duidt op een grote vraag vanuit de markt naar betaalbare huizen en appartementen. De maatschappelijke relevantie van de huur-en-aankoopformule in tijden van gestegen rentevoeten, bouwkosten en inflatie is groot. We zijn blij dat kandidaat-kopers de weg vinden naar HappyNest en dat we een positieve impact op een veranderende vastgoedmarkt kunnen realiseren.”


Energiezuinige nieuwbouw voortaan toegankelijk in heel Vlaanderen

Met de lancering van HappyNest in Oost- en West-Vlaanderen komt er extra aanbod beschikbaar in Gent (Oostakker), Izegem, Roeselare en Zwevegem. Samen met nieuwe woningen in Limburg (Lanaken) is dat goed voor 30 bijkomende huurkoopwoningen in de portofolio van HappyNest.

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele bezocht op 16 oktober enkele huurkoopwoningen in Oostakker bij Gent.

Minister Diependaele: “Het eigenaarschap is de ruggengraat van onze Vlaamse woningmarkt. Ik ben dan ook enorm blij dat men ook vanuit de markt initiatieven onderneemt om betaalbare eigen woningen te stimuleren. Het concept van HappyNest met een model van huurkoop is één van die interessante marktontwikkelingen die jongeren vandaag helpt een eigen stek te verwerven. Ook vanuit de overheid proberen we dat eigenaarschap te ondersteunen en te vrijwaren voor de huidige en toekomstige jonge generaties Vlamingen.”


Erik Neven, General Manager van HappyNest: “Ik ben blij dat Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele zijn schouders onder betaalbaar wonen zet. Momenteel zijn in heel Vlaanderen meer dan 100 duurzame nieuwbouwwoningen beschikbaar via de HappyNest-formule. In de loop van 2024 plannen we een opschaling naar Brussel en Wallonië om zo op nationaal niveau aan de vraag te voldoen.”


Laurent Loncke, General Manager Retail Banking bij BNP Paribas Fortis: ”Iedereen droomt van een eigen plek, maar het kopen van een eigen woning wordt voor veel mensen steeds moeilijker. Met HappyNest maken we die droom van een eigen energiezuinige woning stap voor stap mee waar, ook al hebben mensen nog niet genoeg eigen spaargeld opzijgezet om meteen te kopen. Het grote succes van HappyNest bevestigt dat we beantwoorden aan een belangrijke nood. Het versterkt ons bij BNP Paribas Fortis alleen maar in de overtuiging om duurzaam wonen voor meer mensen toegankelijk te maken. ”


HappyNest in een notendop

Dankzij HappyNest huurt een kandidaat-koper de woning aanvankelijk. Dat gebeurt volgens het 3-6-9-principe aan een marktconforme prijs. In het 5e en het 6e jaar biedt de formule de mogelijkheid om de woning te kopen, zonder verplichting. De betaalde huurgelden worden deels in mindering gebracht van de aankoopprijs. Concreet gaat het om 50% van de huur van de laatste 4 jaar.

Zo hoeft de kandidaat-koper tijdens de huurperiode minder te sparen om bij aankoop over voldoende eigen middelen te beschikken voor het afsluiten van een hypothecair krediet. Zoals voorgeschreven door de Nationale Bank van België moeten kandidaat-kopers minimaal ongeveer 20% van de investering kunnen financieren met eigen middelen.

HappyNest zet in op duurzaamheid en biedt uitsluitend energiezuinige nieuwbouwwoningen aan. De aankoopprijs is bij aanvang van het huurcontract vastgelegd. De kandidaat-koper kiest zelf bij welke bank hij een hypothecair krediet aangaat. Indien de huurder ervoor opteert om de woning niet te kopen, dan kan hij ervoor kiezen om ze verder te blijven huren, of om het pand te verlaten.

Ook interessant