Vastgoed

Bouwgrond meer dan een kwart duurder sinds 2019

Bouwgrond meer dan een kwart duurder sinds 2019
Bouwgrondprijzen in België stegen sinds 2019 met 27% tot 180 euro per vierkante meter, vooral te wijten aan de uitzonderlijke prijsstijgingen in 2020 en 2021. Er bestaan wel nog grote verschillen tussen de gewesten. De analyses van vastgoeddataplatform Realo bieden nieuwe inzichten in de prijsevolutie van bouwgronden in België, aangezien er geen cijfers na 2014 beschikbaar zijn.

Ondanks de afkoeling van de woningmarkt, waar de prijzen al een jaar vrij stabiel zijn gebleven, steeg de prijs van bouwgrond in 2022 nog met 3.5%. Maar vooral in de voorgaande jaren schoot de prijs van bouwgrond de lucht in. Sinds 2019 steeg de prijs van een bouwgrond in België met maar liefst 27%, terwijl appartementen en huizen respectievelijk 15% en 17% stegen in diezelfde periode. Met name 2020 en 2021 waren uitzonderlijke jaren voor bouwgrondprijzen, met jaarlijkse stijgingen van meer dan 8%. Ter vergelijking, in de hele periode van 2014 tot 2019 steeg de prijs van bouwgrond maar met 6%.

Fabrice Luyckx, data-analist bij Realo: “In 2023 stegen de prijzen niet verder, maar we verwachten dat dit maar een tijdelijk fenomeen is en dat de prijzen van bouwgronden nog verder zullen stijgen door een toenemende schaarste op de markt. Sinds de jaren negentig is het aantal beschikbare bouwgronden op de markt aan een constant tempo blijven dalen, zowel in Vlaanderen als Wallonië. Bovendien zal de aangekondigde bouwshift in Vlaanderen er verder voor zorgen dat minder percelen nog als bouwgrond kunnen gebruikt worden, wat de druk op de markt nog zal verhogen.”

Prijsverandering van bouwgrond, appartementen en huizen in België

Wallonië: meer grond voor minder geld

Vandaag kost een bouwgrond in België 180 euro per vierkante meter. Er zijn wel grote verschillen te vinden tussen de gewesten: in Vlaanderen kostte een bouwgrond in het tweede kwartaal van dit jaar 245 euro per vierkante meter, terwijl dat in Wallonië maar 114 euro was. Bovendien zijn bouwgronden in Wallonië over het algemeen veel groter: een gemiddelde bouwgrond in Wallonië is bijna 1200 vierkante meter groot, terwijl bouwgronden in Vlaanderen eerder rond de 725 vierkante meter liggen. Beide gewesten kenden een vrij gelijkaardig verloop qua prijzen in de laatste jaren, maar de periode 2020-2021 was vooral in Wallonië uitzonderlijk met jaarlijkse prijsstijgingen van 10%. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn niet voldoende bouwgronden beschikbaar om betekenisvolle cijfers over te kunnen delen.

Bouwgrond meer dan een kwart duurder sinds 2019
Net zoals op de woningmarkt blijft de Vlaamse Ruit (Brussel - Antwerpen - Gent - Leuven) het duurste gebied in België om een bouwgrond te kopen. Opvallend is dat bouwgrond in Oost- Vlaanderen bijna evenveel kost als in het doorgaans duurdere Vlaams-Brabant (273 euro per vierkante meter). Limburg ligt qua prijzen ver onder de rest van het Vlaamse Gewest met 176 euro per vierkante meter. In Wallonië vallen de relatief hogere prijzen in Henegouwen op (gemiddeld 110 euro per vierkante meter), terwijl de provincie altijd als goedkoopste eindigt op de woningmarkt. De provincie Namen is nu de goedkoopste met 89 euro per vierkante meter.

Geen cijfers na 2014

De cijfers bieden een belangrijke aanvulling op de publiek beschikbare data van bouwgronden. Statbel, het statistiekbureau van België, publiceert geen bouwgrondprijzen meer na 2014, naar eigen zeggen omdat het onmogelijk een onderscheid kan maken in de beschikbare data tussen bouwgronden en andere soorten van grond (landbouwgrond, bosgrond, industrie, etc.). Bovendien zijn die cijfers niet transparant over de kenmerken van de verkochte bouwgronden, waardoor geen rekening kan gehouden worden met atypische bouwgronden.

De analyses van Realo gebruiken data over bouwgronden vanaf 2014 en houden daarnaast ook rekening met de kenmerken van bouwgronden, zoals grootte, ligging, bereikbaarheid en vorm. Hierdoor vormen de nieuwe cijfers een waardevolle aanvulling op de huidige beschikbare data en kunnen bovendien een objectiever beeld scheppen van de prijsevoluties.

Duurdere bouwgrond duwt nieuwbouwprijzen omhoog

De aanhoudende prijsstijging van bouwgronden verklaart gedeeltelijk ook waarom de nieuwbouwprijzen niet daalden terwijl de rest van de woningmarkt afkoelde. Uit de laatste cijfers van de Nieuwbouwbarometer, die Realo in samenwerking met buurtontwikkelaar Matexi publiceert, bleek nog dat nieuwbouwappartementen op een jaar tijd met 4.74% stegen en nieuwbouwhuizen met 6.57%. Naast de toegenomen bouwkosten moeten projectontwikkelaars dus ook de kost van duurdere bouwgrond mee in rekening brengen.

Ook interessant