Vastgoed

Provinciale beleidsplannen maken wonen onbetaalbaar

Provinciale beleidsplannen maken wonen onbetaalbaar
Door de schaarste aan bouwgrond en de hoge bevolkingsdichtheid in Vlaanderen stijgen prijzen van Vlaamse huizen sterker dan in Wallonië. Zelfs de sterke toename van de rente heeft er niet voor gezorgd dat de prijs van Vlaamse huizen in de eerste helft van 2023 daalde. De betaalbaarheid van wonen gaat achteruit. Provincies creëren met hun beleidsplannen ruimte verdere schaarste aan bouwgronden wat de betaalbaarheid verder doet ontsporen.

Verschil in huizenprijzen tussen Vlaanderen en Wallonië wordt groter

Voor een huis in Vlaanderen betaal je begin 2023 ongeveer 330 000EUR volgens Statbel. In Wallonië kost het mediaan huis 200 000EUR. In Vlaanderen kost een huis 130 000EUR meer of is het 65% duurder. Het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië is de afgelopen jaren enkel maar gegroeid. In 2010 betaalde je in Vlaanderen slechts 195 000EUR en 136 000EUR in Wallonië. Een verschil van 59 000EUR of anders gezegd, het mediaan huis in Vlaanderen in 2010 was 43% duurder dan in Wallonië.

Zowel in uitgedrukt in euro als in percent wordt het verschil tussen de Vlaamse huizenmarkt alleen maar groter. Volgens de meest recente cijfers van de Federatie van Notarissen zet deze trend zich ook in de eerste 6 maanden van dit jaar zich voort. De Notarissen stelden een daling vast van huizenprijzen in Wallonië met 1,4%, maar een stijging in Vlaanderen met 1,7%.

Provinciale plannen beperken bouwmogelijkheden

Volgens een studie van de Nationale Bank was de toename van het aanbod op de woningmarkt cruciaal om de prijsstijgingen te matigen. De provinciale beleidsplannen ruimte leggen sterke beperkingen op aan de mogelijkheden om nieuwe woningen te realiseren. Als deze provinciale beleidsplannen worden uitgevoerd verwachten we verdere prijsstijgingen omdat het aanbod de vraag niet zal kunnen bijhouden.

Afgerond openbaar onderzoek Oost-Vlaanderen

Het provinciaal beleidsplan van de provincie Oost-Vlaanderen rondde op 18 juli 2023 het openbaar onderzoek af. De provincie wordt overspoeld met negatieve adviezen.

Hieronder enkele gemeenten die een negatief advies hebben afgeleverd over de provinciale beleidsplannen ruimte Oost-Vlaanderen:

  • Denderleeuw: “De grootste bezorgdheid gaat over de beknotting van onze autonomie op het vlak van ruimtelijk beleid.”, volgens het lokaal bestuur.
  • Haaltert: “Veel van onze huizen liggen in een zone waar het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen open ruimte wil creëren” volgens burgemeester Veerle Baeyens in het Nieuwblad.
  • Herzele: “Daarnaast streeft de Provincie ernaar om mensen te laten wonen in bovenlokale kernen en steden, omdat het leven daar beter te organiseren is. Maar op die manier lopen veel dorpen en gemeentes gewoon leeg. Is dit zo duurzaam?”, volgens burgemeester Johan Van Tittelboom in Helemaal Herzele.
  • Kruisem: “Er wonen, leven en werken nu duizenden mensen in de gebieden die de Provincie open wil maken. Wat is de impact van het plan op hen? Is er waardeverlies voor hun woningen of bouwpercelen? Kunnen er nog vergunningen afgeleverd worden?”, volgens burgemeester Joop Verzele in Het Laatste Nieuws.
  • Lede: “We stellen vast dat elk inzicht over het financieel kader en het nodige financiële instrumentarium ontbreekt in het ontwerp beleidsplan. Er is geen enkel zicht op de financieel-economische impact van de diverse beleidsopties.”, volgens het negatief advies van de gemeente.
  • Lierde: “Heel wat vragen worden op dit moment niet beantwoord. Wat is de impact van het plan op de mensen die momenteel wonen, leven en werken in de gebieden die de Provincie open wil maken? Wat is het waardeverlies voor die mensen hun woningen of bouwpercelen?”, volgens het lokaal bestuur.
  • Lokeren: “De provinciale doelstelling om via het ontwerp Beleidsplan Ruimte het zogenaamde ‘bestaand ruimtebeslag’ terug te dringen heeft er helaas tot geleid dat de provincie totaal geen rekening houdt met de bestaande en vergunde toestand van vele Lokerse huizen en bedrijven. Tientallen woningen die zich bevinden op verbindingswegen naar woonkernen (lintbebouwing) worden op het provinciale ontwerpplan geselecteerd om in de toekomst een andere bestemming te krijgen. Ook tientallen bedrijven ondergaan hetzelfde lot. Dat is totaal niet realistisch en financieel niet haalbaar.”, volgens burgemeester Filip Anthuenis.
  • Maarkedal: “Maar… in die gebieden wonen, leven en werken nu vele duizenden mensen of zijn hier eigenaar van een bouwperceel. De vraag stelt zich wat de rechtstreekse of onrechtstreekse invloed zal zijn van dit plan op deze woningen en percelen: kunnen er nog vergunningen worden afgeleverd, is er waardeverlies, …?”, volgens het lokaal bestuur.
  • Oosterzele: “We stellen ook vast dat de groei- en uitbreidingsmogelijkheden van onze hoofdkernen sterk in het gedrang komt door de kerntypering zoals vooropgesteld in het beleidsplan”, volgens Els De Turck, schepen van Ruimtelijke Ordening in Het Laatse Nieuws.
  • Stekene: "Wij zijn van oordeel dat het ontwerp zoals het nu voorligt geen mogelijkheden meer biedt om de dynamiek in onze gemeente, op vlak van onder meer wonen en economie, te kunnen behouden en verder te zetten", volgens burgemeester Stany De Rechter in de Waaskrant.
  • Waasmunster: “De gemeente is van oordeel dat het ontwerp zoals thans voorligt geen mogelijkheden meer biedt om de dynamiek in de gemeente te kunnen behouden en verder te zetten (o.a voor economie en wonen,…). De gemeente zal zich hiertegen verzetten en maakt nu reeds expliciet voorbehoud om het beleidsplan aan te vechten bij de Raad van State indien niet aan de punten van het bezwaar wordt tegemoet gekomen.”, volgens het lokaal bestuur.
  • Zottegem: “stelden we echter vast dat de manier waarop de Provincie ruimte wil maken, helemaal niet duurzaam of realistisch is en veel juridische en financiële vragen oproept waarop wij op dit moment geen antwoord krijgen” volgens het lokaal bestuur.

Provinciale plannen herzien in het kader van betaalbaarheid

Vandaag hebben vier provincies hun openbaar onderzoek afgerond. Enkel in West-Vlaanderen is het openbaar onderzoek nog niet gestart. Embuild Vlaanderen vraagt aan de provincies om hun beleidsplannen opnieuw te overwegen op basis van de ingediende bezwaarschriften. Hou rekening met de gevolgen voor de betaalbaarheid van wonen en zorg ervoor dat inwoners van de provincie nog steeds een kwalitatieve, betaalbare woning kunnen vinden in eigen streek.

Hoeveel kost een huis in Vlaanderen meer dan in Wallonië?

Ook interessant