“We zien meer en meer dat verouderde panden van de huurmarkt verdwijnen. Nadat zo’n pand een tijdje leeg staat of na een slechte ervaring met een huurder, kiest de eigenaar vaak voor verkoop. De kost voor een renovatie van die panden weegt namelijk voor veel verhuurders niet door tegenover het rendement van het huurpand, en dus verkiest men te verkopen. We stellen ook vast dat huurders bereid zijn iets meer te betalen voor een nieuwe woning.”
Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep
“Een alleenstaande, of een koppel kiest meestal niet voor een woning met meerdere slaapkamers. Die woningen zijn meer geschikt voor grotere gezinnen, die omwille van het tweeverdienersmodel financieel meer ruimte hebben om een woning aan te kopen in plaats van te huren. De kleinere woningen zijn dus logischerwijze populairder in de huurmarkt.”
Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep
“Dit wil eigenlijk zeggen dat de huurprijzen de index-evolutie niet volgen en soms zelfs terugvallen naar een prijs die ergens tussen de oorspronkelijke en de geïndexeerde huurprijs ligt. Dat heeft voor een deel te maken met de concurrentie op de markt. Op zich vormt dit geen direct probleem voor de huurder, want we zien dat een huurder gemiddeld zo’n drie jaar een pand huurt en daarna verhuist. Je krijgt pas een groot verschil wanneer de huurder jarenlang eenzelfde pand zou huren.”
Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep
“Het is belangrijk om te blijven investeren in nieuwbouw, op die manier komen er meer kwalitatieve huurwoningen op de markt. Daarbij zien wij dat nieuwe en gerenoveerde panden een beter EPC-label behalen, wat een directe invloed heeft op de huurprijs. Kortom betaal je een hogere huurprijs voor een woning die een beter EPC-label heeft. Niet onlogisch, want je energiekosten zijn hierdoor beduidend lager.”
Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep