Vastgoed

Huurpanden vliegen de deur uit: tot 12 dagen sneller verhuurd

Huurpanden vliegen de deur uit: tot 12 dagen sneller verhuurd
Voor het eerst in jaren worden huurpanden opnieuw sneller verhuurd. Concreet stonden huurflats gemiddeld 68 dagen te huur, het laagste cijfer sinds 2012. Enkel in 2013 was dat 65 dagen. Huurwoningen vonden in 2018 na gemiddeld 53 dagen een nieuwe huurder, wat maar liefst 12 dagen sneller is dan in 2017.

“Het valt vooral op dat huurhuizen sneller verhuurd geraken. Nog veel sneller dan appartementen. En dat is opmerkelijk. De reden hiervoor is dat er minder woningen te huur staan dan appartementen, zodat de huurder die een woning verkiest boven een appartement, vlugger moet beslissen. Bovendien verkiezen veel gezinnen of alleenstaande ouders met kinderen die huren nog altijd een huis met een tuin boven een huurappartement.”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep


Appartementen duurder

En als al dat vastgoed op de huurmarkt dan zo snel de deur uitvliegt, zou je denken dat dit met de prijzen te maken heeft. Niets daarvan. Wie in 2018 een appartement huurde, betaalde daar gemiddeld 16 euro méér voor per maand dan in 2017. Zo betaalden de naar schatting 500.000 huurders in Vlaanderen gemiddeld 656 euro huur voor een appartement, terwijl dat volgens de Huurbarometer vorig jaar nog maar gemiddeld 640 euro was - oftewel een stijging van 2,5 procent. De prijsstijging - die bovendien bij zowel 1-, 2- als 3-of-meer-slaapkamer appartementen te zien is - is opmerkelijk aangezien een huurflat vorig jaar nog tot 41 euro goedkoper was dan in 2016, althans voor de grote appartementen met 3 slaapkamers of meer.

De huurprijzen voor huizen daarentegen zijn het afgelopen jaar stabiel gebleven. Zo betaalde de Vlaming gemiddeld 769 euro voor een huurwoning, een gelijkaardige prijs als in 2017.

“Als je het in grote lijnen bekijkt, kan je stellen dat de huurprijzen vooral met de inflatie zijn meegegroeid. Huurwoningen zijn gemiddeld gezien wel meer dan 100 euro duurder geworden dan appartementen, wat op de huurmarkt natuurlijk erg veel blijft.”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep


Kwalitatiever

Eén van de redenen waarom de huurprijzen op de Vlaamse markt zijn gestegen, is omdat er meer kwalitatieve en duurzame panden op de markt komen door een groter aanbod aan nieuwbouwappartementen. Met andere woorden: de ‘slechte’ huurpanden verdwijnen. Dat valt het beste op in de gemiddelde EPC-waarde van de huurwoningen. Die daalde naar gemiddeld 226 kWh/m2, terwijl dat in 2017 nog een gemiddelde was van 240 kWh/m2. En voor alle duidelijkheid: hoe lager het kWh/m2, hoe beter.

“De verbetering van de energiezuinigheid toont de kwaliteitsverbetering van het patrimonium op de vastgoedmarkt aan. Dat heeft o.a. te maken met het feit dat er meer nieuwbouw op de huurmarkt wordt aangeboden. Heel wat beleggers investeren in vastgoed in de zoektocht naar rendement. Zij kopen vaak nieuwbouwpanden die bijgevolg op de huurmarkt terecht komen, wat de kwaliteit ten goede komt. Alleen doet dit ook de huurprijzen soms licht stijgen, wat voor een huurder op de private huurmarkt soms een verschil kan maken.”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep

Ook interessant