Huis isoleren: alles wat je moet weten over de kosten van deze investering

Bron: Bouw & Wonen
Huis isoleren: alles wat je moet weten over de kosten van deze investering
Isolatie van je huis levert veel op. Zowel voor je bankrekening als voor het klimaat. Maar voor dit wat oplevert moet je er wel eerst aardig wat geld in stoppen. Benieuwd waar je op kunt rekenen? We zetten het voor je op een rij.

Om meteen maar ter zake te komen: de kosten van isolatie van een huis kost gemiddeld tussen de €2.000 en €4.000. Hoeveel exact, dat is met name afhankelijk van de oppervlakte van je woning en de onderdelen die je laat isoleren. Ook maakt het verschil uit of er sprake is van een vrijstaande woning, een hoekwoning of een tussenwoning.

Duurzame investering

Het isoleren van je woning is een duurzame investering, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Met een goed geïsoleerd huis verbruik je namelijk veel minder energie, waardoor je uiteindelijk minder stookkosten hoeft te betalen én je voor minder CO2 uitstoot zorgt.

Kosten voor isolatie per woningonderdeel

Zoals we al benoemden kun je verschillende onderdelen isoleren. Het is aan jou of je gaat voor een totale isolatie op alle onderdelen, of slechts enkele onderdelen. Houd rekening met de volgende gemiddelde kosten per isolatieonderdeel:
  • Muurisolatie: € 15 - € 150 per m²
  • Dakisolatie: €20 - €100 per m²
  • Vloerisolatie: €20 - €35 per m²
  • Isolatieglas: €70 - €120 per m²

Muurisolatie

Zoals je ziet zijn de muurisolatieprijzen behoorlijk uiteenlopend. Dit komt omdat het afhangt van wat voor soort muur je hebt en of je kiest voor spouwmuurisolatie, binnenmuurisolatie of buitenmuurisolatie. Gaat het om een spouwmuur, dan kost isoleren tussen de €15 en €25 per m², kies je voor binnenmuurisolatie dan kun je uitgaan van een prijs tussen €45 en €65 per m² of je kunt voor buitenmuurisolatie kiezen. Dit kost tussen de €100 en €150 per m².

Dakisolatie

Ook dakisolatie is essentieel, aangezien warmte opstijgt en gemakkelijk ontsnapt als je dak niet goed geïsoleerd is. Ook dit kan op verschillende manieren, wat voornamelijk afhankelijk is van het soort dak en of je het van binnen of van buiten isoleert. Uiteraard verschillende prijzen daardoor ook. Heb je een schuin dak en wil je het van buiten isoleren, dan kun je rekenen op €40 - €60 per m². Kies je voor isolatie van binnenuit, dan kost dit €20 - €40 per m². Heb je een plat dak en wil je die vanaf de buitenkant isoleren, dan kun je rekenen op €75 - €100 per m², van binnenuit kost dit €30 - €40 per m².

Vloerisolatie

De vloerisolatieprijs verschilt eveneens per methode, al is het prijsverschil hierin veel kleiner. Wanneer je voor isolatie vanaf de bovenzijde of onderzijde kiest, wordt het isolatiemateriaal op de ondervloer of via de kruipruimte aan de onderkant van de vloer aangebracht. Dit kost tussen de €25 - €35 per m². Kies je voor isolatie in de kruipruimte zelf dan kost dit tussen de €20 en €30 per m².

Isolatieglas

Isolatieglas is vooral handig als de rest van je huis al goed geïsoleerd is. Is dat niet zo, dan heeft het weinig zin. Toch moet je zeker niet onderschatten hoeveel warmte je verliest via enkele beglazing. HR++ glas kost €70 - €80 per m² en HR+++ glas kost €100 - €120 per m².

Wil je bij het vervangen van de ramen ook de kozijnen vervangen? Lees hier waar je dan allemaal aan moet denken.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo