Nieuwbouw

Huis bouwen? Denk aan zonnepanelen

Huis bouwen? Denk aan zonnepanelen
Bij het bouwen van een huis komt heel wat kijken. Als je de grond hebt gekocht dan heb je nog allerlei vergunningen nodig en natuurlijk een bouwplan. Dit is niet alleen de bouwtekening en het tijdschema waarin gewerkt wordt. In het bouwplan neem je ook op wat je precies wil met je huis. Natuurlijk kies je ervoor om duurzaam te bouwen en het huis moet straks, als het klaar is natuurlijk, ook voldoen aan je duurzame en milieubewuste eisen. Een daarvan is uiteraard het installeren van zonnepanelen.

Zonnepanelen uitzoeken

In de zoektocht naar de ideale zonnepanelen krijg je als (aanstaande) huiseigenaar een scala aan keuzes voorgeschoteld. Welk type je kiest, hangt natuurlijk af van de bouw van je huis, de uitstraling die je zoekt en het rendement. Ieder type zonnepaneel heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen. Neem bijvoorbeeld monokristallijne panelen, herkenbaar aan hun donkere uiterlijk. Zij bieden een hoog rendement, wat gunstig kan zijn voor huizen met beperkte ruimte op het dak. Of kies voor polykristallijne panelen. Deze zijn iets goedkoper en presteren goed bij hoge temperaturen. Wil je zonnepanelen kopen die moeiteloos in een mooi architecturaal ontwerp past, dan zou je voor dunne film panelen kunnen kiezen.

Belangrijke factoren bij de overweging

Je wil natuurlijk het beste voor je huis als het gaat om zonnepanelen. Dat is logisch. Let hierbij dat ieder huis anders is en het ene zonnepaneel geschikter is dan de andere. Dat ligt bijvoorbeeld aan de ligging van je huis, de beschikbare ruimte op het dak en klimatologische omstandigheden. Het budget vormt uiteraard ook een goede factor voor het bepalen welke zonnepanelen het beste bij je passen. Laat je daarom altijd goed adviseren voordat je zonnepanelen uitkiest. Zo weet je het beste wat het meest geschikt is voor je specifieke behoeften.

Laat de zonnepanelen aansluiten

Een goede raad voor het kopen van zonnepanelen; laat ze door professionals aansluiten. Het liefst door installateurs van het bedrijf waar je de zonnepanelen koopt. De reden hiervoor is simpel; deze professionals kennen de type zonnepanelen waar ze mee werken door en door. Hierdoor weet je zeker dat het zonnepanelen aansluiten uiterst zorgvuldig wordt gedaan. Bovendien kun je met eventuele problemen weer terecht bij het installatiebedrijf, bijvoorbeeld voor een storing en dergelijke.

In de planning opnemen

Meestal kopen we zonnepanelen als een huis al helemaal klaar is. Dat is niet zo vreemd, omdat je vaak een bestaand huis koopt. Je kan hierdoor op ieder moment besluiten om zonnepanelen op je woning te laten aanleggen. Bij de bouw van een heel nieuw huis is het integreren van zonnepanelen in de planning een goede strategische zet. Het huis is namelijk al een stuk duurzamer daardoor en klaar voor een gasvrije toekomst. Wist je dat bij veel projecten de zonnepanelen direct worden gelegd? Je koopt dan al een huis met zonnepanelen. Natuurlijk kun je hierbij je wensen tijdens de bouw bij uitspreken, zodat je de panelen van je voorkeur krijgt.

Speciale lening

Tijdens de bouw al met zonnepanelen in de weer gaan. Het klinkt als een hoge kostenpost, maar dat hoeft het echt niet te zijn. Je kan voor het aanschaffen en aansluiten van zonnepanelen namelijk een speciale energiebespaarlening aanvragen. Deze speciale lening is in het leven geroepen om het verduurzamen van een huis te vergemakkelijken. De lening kun je gebruiken voor het kopen van zonnepanelen, maar ook voor de aanschaf van dubbelglas, een warmtepomp en isolatiemateriaal.

Zonnepanelen zijn waardeverhogend

Het kopen van zonnepanelen tijdens de bouw van een huis is een milieubewuste keuze. Daarnaast is het een slimme investering in later. Zo geniet je tijdens het wonen van lagere energiekosten, kun je gebruik maken van een salderingsregeling waarbij je een teveel aan opgewekte energie mag leveren aan het elektriciteitsnet en stijgt de waarde van de woning. Je huis verdient namelijk een betere beoordeling op de energiezuinigheidsschaal en dat heeft weer invloed op de waarde en verkoopprijs van je huis. Dat is een extra impuls om over te gaan tot het kopen en aansluiten van zonnepanelen.

Zonnepanelen; belangrijk onderdeel van de woning

Hoe heerlijk is het dat je je eigen energie opwerkt voor je woning dankzij de zonnepanelen op het dak? Dankzij de groeiende focus op duurzaamheid en energieonafhankelijkheid zijn zonnepanelen uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel in de energietransitie. Dankzij de rappe ontwikkeling van zonnepanelen zijn ze op zeer verschillende manieren te installeren. Bovendien zitten er vele voordelen aan, zoals het besparen van geld en het verminderen van de ecologische voetafdruk. Neem daarom zonnepanelen mee in de plannen voor het bouwen van een nieuw huis of schaf ze aan als je nieuwe woning geen zonnepanelen heeft. Zonnepanelen leveren voordelen op voor woning en portemonnee.

Ook interessant