Hooikoorts: ventileren kan klachten sterk verminderen

Bron: FIAQ
Het pollenseizoen… het zit er weer aan te komen. En steeds meer mensen hebben dan last van hooikoorts. Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën in België en wordt veroorzaakt door het bloeien van bomen, bloemen en grassen. Naar schatting heeft tussen de 12 en 28% van de Belgische bevolking hooikoortsverschijnselen en dit percentage blijft jaarlijks groeien. Een juiste manier van ventileren kan gelukkig de klachten verminderen. Een gezonde luchtkwaliteit in de woning zonder de aanwezigheid van pollen is essentieel voor het verminderen van de klachten. En hoewel de pollen binnenshuis te beperken zijn, kunnen ze zonder hulpmiddelen niet geheel worden voorkomen, omdat ze vooral door warmte en wind makkelijk de woning binnendringen. Dé oplossing voor het beperken van pollen in huis is ventilatie; een regelmatige afvoer van aanwezige lucht en de aanvoer van schone lucht kan mensen die last hebben van hooikoorts veel ellende besparen.

Natuurlijke of mechanische ventilatie

Voor de aan-en afvoer van lucht kan worden gekozen tussen natuurlijke of mechanische ventilatie. Natuurlijke ventilatie gebeurt door het openzetten van ramen en deuren, of door het plaatsen van ventilatieroosters in deuren en muren. Voor mensen die last hebben van hooikoorts, is dit echter geen ideale oplossing, omdat de pollen op deze manier nog steeds ongestoord binnen kunnen komen.

Bij mechanische ventilatie wordt de buitenlucht die binnenkomt eerst gefilterd, waardoor de pollen en het stuifmeel tegengehouden worden.

Ventilatie zorgt voor gezonde binnenluchtkwaliteit

Niet alleen pollen en stuifmeel worden met deze manier van ventileren buiten de woning gehouden. Ook andere allergenen en ziekteverwekkers, zoals huisstofmijt en fijn stof, worden door de filtering tegengehouden en krijgen geen kans om te mengen met de binnenlucht en te resulteren in allergische reacties en allerlei ziektes. Een D-systeem uitgerust met een G3-filter houdt tot 85% van de stofdeeltjes tegen. Een hoogwaardig F6-filter, dat ook extra goed werkt om pollen en stuifmeel tegen te houden, houdt zelfs 99% van alles stofdeeltjes buiten de deur.

Wouter de Beukelaar van FIAQ, de federatie die gezonde binnenluchtkwaliteit promoot: “Een juiste ventilatie is essentieel voor het bewaken van onze gezondheid. Mensen zijn zich nog lang niet genoeg bewust van de schadelijke stoffen die het huis kunnen binnendringen en een inbreuk kunnen doen op onze gezondheid. Gezonde binnenlucht bevordert niet alleen het welzijn, maar ook de slaap, de concentratie en het prestatievermogen. En dankzij de speciale pollenfilters kunnen dus ook de klachten van mensen die aan hooikorts lijden aanzienlijk worden verminderd”.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo