Verbouwen

Hoe weet ik of mijn dak van asbest is?

Hoe weet ik of mijn dak van asbest is?
Asbest is een materiaal dat vroeger veel werd gebruikt in de bouw. Je kunt asbest herkennen aan een paar kenmerken. Het heeft vaak een grijzige kleur en een vezelachtige structuur. Soms is asbest gemengd met cement, wat zorgt voor een harde en stevige plaat. Het materiaal werd veel gebruikt vanwege de brandwerende en isolerende eigenschappen. Als je twijfelt of je dak asbest bevat, kun je op internet zoeken naar foto's van asbestdaken. Een ander kenmerk van asbest is dat het meestal in oude huizen voorkomt. De GGD Leefomgeving kan ook informatie geven over de gevaren van asbest. Heb je een vermoeden dat je dak asbest bevat, dan kun je ook een professional inschakelen om zeker te zijn.

De bouwjaar en visuele inspectie

Huizen gebouwd voor 1994 hebben vaak daken met asbest. Asbest werd in Nederland verboden in 1994 en in België in 1998. Kijk naar het bouwjaar van je woning om te weten of er asbest kan zijn. Visuele inspectie helpt ook. Kijk goed naar de dakbedekking. Bij oude daken kun je vaak zien of er asbest in zit. Het materiaal ziet er soms gebarsten of verouderd uit. Er zijn dakbedekkingen die lijken op asbest maar dat niet zijn. Golfplaten waar geen asbest inzit, herken je aan de letters NT. Deze staan voor 'niet asbesthoudend'. Is je dakbedekking verouderd of beschadigd, dan is het goed om een expert in te schakelen voor een inspectie.

Wanneer professionele inspectie nodig is

Een professionele inspectie geeft zekerheid over asbest. Asbest kan gevaarlijk zijn als het beschadigd raakt en vezels vrijkomen. Experts weten waar ze op moeten letten en kunnen veilig werken. Ze hebben de juiste apparatuur om asbest op te sporen. Een asbestinspecteur zal een gedetailleerd rapport opstellen. In dit rapport staat of er asbest is gevonden en waar het precies zit. Ze kunnen ook advies geven over wat je moet doen. Soms is het beter om het dak meteen te vervangen. Een inspecteur kan je ook vertellen of je dak veilig is zolang het niet beschadigd raakt. Golfplaten waar geen asbest inzit, herken je aan de letters NT.

Monsters laten testen van je dak

Je kunt ook een monster van je dak laten testen. Dit gebeurt in een laboratorium. Het nemen van een monster moet voorzichtig gebeuren om geen asbestvezels in te ademen. Het monster wordt vervolgens geanalyseerd. Het lab geeft daarna uitsluitsel of er asbest in zit. Het voordeel van een laboratoriumtest is dat je 100% zekerheid hebt. De kosten voor een test verschillen per laboratorium. Sommige mensen doen dit zelf, maar het is veiliger om een professional in te schakelen. Het is belangrijk om te weten dat het zelf verwijderen van asbest gevaarlijk is en afgeraden wordt.

Wettelijke regels en verwijdering

Er zijn strikte regels voor het verwijderen van asbest. Het is verboden om asbest zelf te verwijderen. Je moet een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Deze bedrijven weten hoe ze asbest veilig moeten verwijderen en afvoeren. De overheid houdt hier toezicht op. Als je je dak laat vervangen, moet je dit melden bij de gemeente. Ze kunnen je ook informeren over de regels en eventuele subsidies. Het verwijderen van asbestdaken moet voor 2024 gebeuren. Dit is een wettelijke verplichting. Schakel daarom tijdig een professioneel bedrijf in. Zo voorkom je gezondheidsrisico's en boetes.

Ook interessant